Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1:16, 1:10, 1:6; Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 7 sie 2022, o 20:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 15:21 
Offline
kapral

Wiek: 39

Dołączył(a): 27 kwi 2014, o 15:02
Posty: 138
Lokalizacja: Polska
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firefox 28.0 Firefox 28.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: HL Tiger 1 w przebudowie
DeAgostini T72 w długiej budowie ☺
Witam,
jestem nowicjuszem w dziedzinie czołgów RC i mam pytanie/problem z działkiem ASG. Mianowicie po włożeniu w pełni naładowanej baterii (tej z zestawu z czołgiem - 2000mAh, 7,2V), mogę oddać kilka strzałów, po czym działko zachowuje się, jakby nie miało siły wypchnąć kulki - jest taki głuchy strzał. Po odwróceniu czołgu lufą do dołu, kulka po prostu wylatuje swobodnie. Nie wiem, o co chodzi, bo czołgiem można potem jeszcze jeździć z włączoną wytwornicą dymu przez dobre 10-15min.
Czołg jest nowiutki i nie wiem, czy coś jest trachnięte (bateria, moduł ASG), czy te typy tak mają..


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 16:35 
Offline
pułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 42

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4415
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 138 razy
Firefox 28.0 Firefox 28.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Nie wiem czy jest jakieś rozwiązanie tego standardowego problemu. Te mechanizmy asg po prostu tak mają - i winna nie jest bateria, tylko sama konstrukcja.

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 16:56 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 19:14
Posty: 3706
Lokalizacja: Szczyrk
Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy
Safari Mobile 4.0 Safari Mobile 4.0
iPhone iPhone

Model: IS-7 drukowany
Abrams SEP Tusk
Maus
SU-152
Jagdtiger
Ja pare razy strzeliłem z asg i zacinał sie ten mechanizm. Czasami mimo kulek nie strzelał niczym. Wywaliłem to badziewie na rzecz oporopowrotnika i diody w lufie

tapnięte z Mate'a

_________________
Nasz FB: https://www.facebook.com/rctankpl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 17:16 
Offline
kapral

Wiek: 39

Dołączył(a): 27 kwi 2014, o 15:02
Posty: 138
Lokalizacja: Polska
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firefox 28.0 Firefox 28.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: HL Tiger 1 w przebudowie
DeAgostini T72 w długiej budowie ☺
Dzięki za odpowiedzi.
Tylko nie rozumiem, czemu po naładowaniu baterii znowu mogę oddać kilka strzałów, a potem jest ta pseudo zacinka?
A ta przeróbka na IR trudna jest? Bo w sumie tak patrząc nawet na działające działko ASG zaczynam zastanawiać się jaki ono ma sens w tych czołgach?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 19:09 
Online
pułkownik

Wiek: 44

Dołączył(a): 23 paź 2013, o 08:41
Posty: 4825
Lokalizacja: u nas na BYTKOWIE! :D
Podziękował : 184 razy
Otrzymał podziękowań: 180 razy
Google Chrome 33.0.175 Google Chrome 33.0.175
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: VI B Königstiger
VI A Tiger-w warsztacie naprawczym
Stug III-w budowie
Opel Blitz-wóz zaopatrzenia
Opel Blitz-wóz techniczny
Sd.Kfz. 3a-wóz warsztat naprawczy
Sd.Kfz. 9 FAMO w budowie
Yoga-pies :)
ja akurat wolę działo asg, ale to z powodu tego że steruję czołgiem w trybie fpv i czasami działo pomaga "przebić" się :)
Nie miałem takich kłopotów jak Ty Oscarus, ale skoro masz dwa działa, to prosta sprawa, do silnika bb są podłączone dwa druciki, plus czerwony i minus czarny, podłącz drugie naprawione działo i sprawdź czy strzela długimi seriami ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, o 22:19 
Offline
st. szeregowy

Wiek: 52

Dołączył(a): 24 lip 2013, o 10:03
Posty: 55
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Internet Explorer 10 Internet Explorer 10
Windows 8 (Eight) 64 bits Windows 8 (Eight) 64 bits
Screen Resolution: 1391 x 1043 1391 x 1043
Model: Tiger 1 x 3
Są może jakieś inne rozwiązania niż HL, które można podmienić ?

Pozdrowienia
Juliusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 05:05 
Offline
kapral

Wiek: 39

Dołączył(a): 27 kwi 2014, o 15:02
Posty: 138
Lokalizacja: Polska
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firefox 28.0 Firefox 28.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: HL Tiger 1 w przebudowie
DeAgostini T72 w długiej budowie ☺
kevin napisał(a):
ja akurat wolę działo asg, ale to z powodu tego że steruję czołgiem w trybie fpv i czasami działo pomaga "przebić" się :)
Nie miałem takich kłopotów jak Ty Oscarus, ale skoro masz dwa działa, to prosta sprawa, do silnika bb są podłączone dwa druciki, plus czerwony i minus czarny, podłącz drugie naprawione działo i sprawdź czy strzela długimi seriami ;)


Nie mam drugiego działka, chodziło mi o to, jak tamto przez chwilę działało.
Napisałem do sklepu, że mam taki problem i myślę, że wezmą go do naprawy w ramach gwarancji (chyba), bo teraz nawet w pełni naładowaną batką przestało strzelać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 06:31 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6496
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 258 razy
Otrzymał podziękowań: 276 razy
Firefox 28.0 Firefox 28.0
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: Szpetman "Żądło"
Utopia "PL-01"
W czołgowe ASG toi się nie bawiłem ale bawiłem się kiedyś aegami różnej maści w strzelanki, ogólnie chińskie stokowe ( to znaczy te najtańsze) gearboxy i silniki to "kupa" i po kilkunastu minutach w większości odmawiały posłuszeństwa. Dopiero wymiana na coś droższego ( też chińskiego) dawała dobry rezultat. Jak znam życie to w takim czołgu jest taka "kupa" albo coś gorszego, więc to musi się zepsuć.
Powodzenia z gwarancją :ok

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 18:02 
Offline
kapral

Wiek: 39

Dołączył(a): 27 kwi 2014, o 15:02
Posty: 138
Lokalizacja: Polska
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firefox 28.0 Firefox 28.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: HL Tiger 1 w przebudowie
DeAgostini T72 w długiej budowie ☺
Więc tak. Skontaktowałem się ze sklepem, sugerując, że może to gumka hop-up się podwinęła (tak z doświadczenia z replikami) i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem ich podejścia. Skontaktowali się z serwisem i dostałem dość rzeczowego maila, co może być powodem. Jeden z punktów dotyczył właśnie wspomnianej gumki i serwis zasugerował dodanie kropelki oliwy do lufy. Po tym zabiegu na precyzyjnych kulkach Madbull'a zaczęło strzelać (po zasypaniu podajnika kulkami z zestawu HL od razu była zacinka). Po wystrzeleniu 10-15 kulek (czyli do momentu aż nie wydmuchało całej oliwy :) ) zacinki zaczęły się znowu pojawiać co któryś strzał. Strzelając na sucho, raczej wszystko było ok, tzn. nie było tego, typowego dla zacinki, głuchego dźwięku
Praktyka trochę dziwna z tą oliwą, bo w ASG unikało się tego jak ognia, bo potem kulki latały, jak chciały.
Tak czy siak, na moje winna jest gumka: albo jest taka gówniana, albo się faktycznie podwinęła, albo musi się dotrzeć.
Poobserwuję jeszcze z dzień, dwa i zobaczę czy będzie już lepiej (faktycznie gumka musiała się dotrzeć), czy jednak będę odsyłać do sklepu.

A tak ponawiając pytanie o przeróbkę na oporopowrtotnik i diodę, to trudne to jest i czy wystraczą tylko te dwie rzeczy:

http://www.rctank.de/Gun-barrel-recoil- ... flash-unit
http://www.rctank.de/Module-to-reset-th ... ting-flash

czy jest to większa zabawa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 21:30 
Offline
szeregowy

Wiek: 46

Dołączył(a): 20 mar 2014, o 16:34
Posty: 25
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 34.0.184 Google Chrome 34.0.184
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: Tiger HL 1/16 metal, T-34/85 HL 1/16
Witka,
mam jeszcze jedną teorię ( nie potwierdzona ). Ponieważ kulki wpadają do "zamka" grawitacyjnie, w chwili gdy tłoczek się cofa to może najprościej się blokują, gdy jest ich dużo.
Zauważyłem, że jak wrzucałem kilka do Tygrysa to problem nie występował. Jak wsypałem więcej no to się zatło na amen. Tutaj może mieć znaczenie kształt pojemnika na kulki ( no bo to musi jakoś przypominać w działaniu lejek ) i może inaczej wyglądać w różnych modelach.
pozdro.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL