Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
Turalyon
Turalyon
milaalish
milaalish






Teraz jest 17 sty 2022, o 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: KV1-s by Adamo
PostNapisane: 20 cze 2012, o 19:47 

Duży ciężki i brzydki ale chyba to celowo bo chodziło o ilość a nie o jakość. Przy panzer to wygląda jak (ocenzurowano) hehe
Gąsienice i prześwit to pierwsze myśli jak go zobaczyłem :)

ObrazekObrazekObrazek

A tu całą prawda :o

Obrazek

To samo co w małym panzer III tylko że w "metalu" o identycznym przełożeniu czyli 8.5 obr zębatki odbiorczej od silnika do 1 obr koła pędnego gąsienicy..
Nie wiem z kąt biorą się te przełożenia co piszę 1:2 1:5 przy czołgach ???
Plan jest taki że wanna ma być z metalu + koła + wahacze + napinacze (działające) gąsienic +http://www.conrad.pl/Silnik-z-przek%C5%82adni%C4%85-MFA-50%3a14%2c5-15V-540ER.htm?websale7=conrad&pi=222365&ireusocl=1 + przekładnia kątowa 2 lub 3 do 1 wyjdzie w praniu..
Bestia generuje już fajną siłę uciągu co powinno ulec poprawie po zwiększeniu masy choć już teraz fajnie ziemię zbiera przy nawrocie ;)


Góra
  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 19:59 
Offline
mł. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 45

Dołączył(a): 5 kwi 2012, o 18:12
Posty: 659
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kurcze Adamo ... aż tak cię wzięło? Jeszcze trochę i będziemy robić złot czołgowców....

Dorób mu wieżę od KV-2 (w zasadzie powinno się pisać KW Kliment Woroszyłow ). Wtedy będzie dopiero wyglądać z armatą 152mm

Pozdrawiam.

Fajnie że ktoś też jest zakręcony w stronę czołgów...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 20:03 

Spoko Paweł ja też się cieszę a chłopaki mogą nas wynająć to im imprezę typu industrial będziemy zabezpieczać hehe
Jak najprościej zredukować prędkość w Panzer III możesz doradzić bo w KW to już inna bajka będzie ;)


Góra
  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 20:14 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Adaś, jak oceniasz te gąsienice ? ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 20:40 
Offline
mł. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 45

Dołączył(a): 5 kwi 2012, o 18:12
Posty: 659
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Adam wrzucę ci jutro filmik z Shermane w którym są zamontowane te przekładnie o których ci mówiłem i wtedy ocenisz sobie czy są za szybkie czy za wolne. Ja osobiście kombinował bym z tym przekładniami dostawiając ewentualnie kolejne zębatki.
Albo możesz spróbować pójśc w 2 biegi.

Tutaj mój Sherman (teraz 2 terenowy bieg jest troszke szybszy a 1 (normalny) troszkę wolniejszy)



A tutaj na przykładzie mojego KW-1 masz rozwiązanie 2 biegów



Inne rozwiązanie to chyba te przekładnie które proponował Sławek 1;50 1:100 lub 1:200


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 cze 2012, o 21:07 

Kurna czołgi mają to coś , trzeba co pokombinować z gąsienicami :)


Góra
  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 06:00 

Oki Paweł dzięki dzięki :)
Fajny masz ten pierwszy w Shermanie!
Gąski ciężkie całkiem solidne ale jak pójdą w teren to wyjdzie szydło z worka ;)
Rat działaj kolego :friends


Góra
  
 
PostNapisane: 21 cze 2012, o 09:07 
Offline
mł. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 45

Dołączył(a): 5 kwi 2012, o 18:12
Posty: 659
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Adamo u mnie w Shermanie prędkość wygląda tak:

normalny bieg 0,5m/s

bieg terenowy 0,1m/s


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 cze 2012, o 08:33 

Paweł masz rację 2 biegi to jest to co tygryski lubią najbardziej ale ja jak zwykle z lenistwa i małej ilości miejsca między gąsienicami a przede wszystkim dzięki sterownikowi od Czubiego co Sławek temat zapodał będę mógł uzyskać dłuuuuuugą jedynkę do kresu Voltów czyli ok 15V dla silnika czyli 2 w 1-nym :)

http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... yp_33G.pdf
lub
http://www.conrad.pl/Silnik-z-przek%C5% ... 81_1210060

:)


Góra
  
 
PostNapisane: 5 lip 2012, o 13:46 

Przyszły koła "metalowe" :P
Obrazek
Za to są ciężkie i te dolne łożyskowane bo górne to szkoda klikać haha


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL