Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1:16, 1:10, 1:6; Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia

Teraz jest 10 lut 2025, o 03:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 wrz 2024, o 08:02 
kapral

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Firefox 115.0 64 bits Firefox 115.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: -
Dzień dobry.
Postaram się krótko i na temat ... a jak wyjdzie jeszcze nie wiem ;-)
Przeglądałem zasoby internetu poszukując pomysłu/możliwości/kontaktów a celu zarobkowym. I przepraszam za "komercyjny" charakter tej mojej pisaniny. Obiecuję że nie będzie tak źle jak się zaczyna ;-)

1. Pracuję nad systemem kontroli pojazdów/łodzi opartym o system, który jest najbliżej Bluetooth. W płycie głównej/odbiorniku znajduje się "mózg" systemu. Ma to być system (raczej dla tych co umieją liczyć i myśleć logicznie), w którym użytkownik będzie mógł zaprogramować odbiornik (bez umiejętności programowania mikrokontrolerów), tak aby wykonywał potrzebne użytkownikowi zadania. Coś jak sterownik PLC. Programowanie odbywa się za pomocą aparatury/kontrolera/nadajnika zależnie od tego jak nazywacie to coś co się trzyma w ręku gdy się bawicie modelem ;-) Zasięg na pewno większy niż 50 metrów, w otwartej przestrzeni może nawet 300m.

... ale z tego co tu na szybko poczytałem, wynika, że Wy nie potrzebuje tego bo macie już kupione nadajniki i odbiorniki, więc zainteresował mnie temat płyt głównych do czołgów.

2. Widzę że ceny takich płyt to kilkaset złotych co daje mi małą nadzieję, że gdybym zrobił taka płytę i miał możliwość jej sprzedawania, mógłbym zarobić. Wiem z doświadczenia że nie trzeba mieć oryginalnego pomysłu na biznes, można robić to co inni już robią tylko lepiej, a to zaowocuje małym lub dużym sukcesem.

3. Wiem że pojawią się w waszych głowach pytania typu :
- może zrobi szybko, dobrą i tanią płytę ?
- a czemu taka droga ?
- a jak zrobisz jak nie masz modelu ?
- itp ?
Otóż nie, nie zrobi szybko , tanio i dobrze. Na rynku jest pełno taniej chińskiej elektroniki, poco więc miałbym pchać się na taką niską półkę ;p ... żeby dla mnie to wszystko miało sens ja muszę widzieć szanse na zysk. Oczywiście nie od razu, a w przyszłości. Zaryzykuje i zainwestuje w przyszłość. Żeby nie było niedomówień od samego początku, nie chcę działać jako społecznik. Działania charytatywne mam już zaliczone. Czas pomóc sobie.

4. Co proponuję ? :
- na początek zrobię płytę z koniecznym minimum sprzętowym, ale taką żeby się komuś przydała. Powiedzmy 3 sztuki. Za niewielką opłatą (zwrot kosztów za części , dosłownie) wyślę to kilku chętnym do testowania;
- nie martwcie się ceną na zapas. Każde prototypy (oczywiście działające poprawnie) będę robił po kilka sztuk i wyceniał tak jak w powyższym przypadku (zwrot kosztów podzespołów)
- zrobię "garnitur szyty na miarę" czyli wspólnie z wami ustalam co ma być na płycie i jak działać;

5. Pewnie niektórzy są ciekawi jakie mam doświadczenie. Współpracowałem i raczej będę współpracował ( na razie działalność w zawieszeniu ) z firmą zagraniczną, której co nieco sprzedawałem/projektowałem. Ale wybaczcie że nie wspomnę z jaką. Do modeli : robiłem kontrolery silników szczotkowych, kontrolery świateł, płyty zarządzające zasilaniem, odbiorniki współpracujące z modułem BT, płyty główne do ich aparatury, zacząłem lecz nie skończyłem (brak dźwięku rozrusznika i wyłączania silnika) robić moduł dźwiękowy (coś co udaje dźwięk silnika proporcjonalnie do obrotów silnika). ... i może coś jeszcze czego nie pamiętam.

6. Czekam na odzew od was. Napiszcie mi czy to ma sens czy raczej się w to nie pchać. Bo może to głupi pomysł ?
(mam nadzieję że taki charakter posta nie narusza regulaminu forum)

Pozdrawiam
Marcin

Ostatnio edytowano 20 sty 2025, o 22:49 przez kons, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 wrz 2024, o 09:14 

Podziękował : 135 razy
Otrzymał podziękowań: 278 razy
Google Chrome 128.0.0. Google Chrome 128.0.0.
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Model: Jagdtiger, M4A3E4, M4A2(75), Ford GPA
Witaj! Jeśli chcesz wejść w temat płyt głównych do czołgów to raczej z myślą o rynku zagranicznym bo nas w Polsce jest garstka i kokosów nie zbijesz ;)

Przykłady płyt i ich funkcji:
Beier
https://www.beier-electronic.de/modellb ... fr-1-d.php

Elmod
https://elmod.eu/produkt/elmod-fusionx-rev-c/?lang=en

Clark
http://clark-model.com/eng/prod_rx50/index.html

PostNapisane: 20 wrz 2024, o 10:48 
kapitan

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 103 razy
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Może coś z naprawą sprzętu, nie tylko produkcją, sam mam kilkanaście walniętych regulatorów i płyt głównych.

PostNapisane: 20 wrz 2024, o 11:07 
kapral

PrezesCKM napisał(a):
Może coś z naprawą sprzętu, nie tylko produkcją, sam mam kilkanaście walniętych regulatorów i płyt głównych.

Na razie odniosę się tylko do pytania PrezesaCKM.
Z naprawą sprzętu jest tak, że teraz chyba każdy moduł ma swój program. Jeśli uszkodzony jest mikrokontroler, a ja nie mam do niego programu, bo ktoś inny jest jego twórcą ... to nic nie zrobię. Co innego gdybyś miał moją elektronikę. Wtedy mogę wszystko.

PostNapisane: 20 wrz 2024, o 11:20 

Google Chrome 128.0.0. Google Chrome 128.0.0.
Nie żebym cię zniechęcał ale z ostatnich przypadków płyt głównych do czołgów:
- IBU (bodajże z Francji) - firma zamknęła interes a płyty robili całkiem OK
- Benedini - producent kart dźwiękowych do modeli RC - pan Benedeni zamknął interes bo jego płyty zostały skopiowane przez Chińczyków i sprzedawane wielokrotnie taniej jako DasMikro

Do tego forumowy kolega GMateusz pracuje nad swoją płytą główną od dłuższego czasu...

PostNapisane: 20 wrz 2024, o 14:38 
kapral

Kaczor, ależ zniechęcasz , tyle że niezbyt skutecznie :-)
... rozumiem że chciałbyś abym coś napisał.
1. Widzę że płyta główna waszego forumowego kolegi robi się już którąś wiosnę z kolei ... żyję już kilka lat na tym świecie i wiem że mając te dane nie trzeba być wróżką aby przewidzieć że to umarło ... Ale oczywiście mogę się mylić, bo to w ludzkiej naturze.
2. Co do chińskich klonów ... nie wierzę w to że chińczyk sklonował program z mikrokontrolera z ustawionym zabezpieczeniem przed odczytem programu. Oczywiście jest to możliwe mimo zabezpieczenia ale bardzo drogie i wątpię czy opłacalne. Pan Bendini musiał się zagapić i nie zabezpieczył któregoś mikrokontrolera, akurat tego który wpadł w łapy chińczyka zajmującego się kopiowaniem. ... lub nie sądził że ktoś będzie chciał kopiować i wcale nie zabezpieczył produktu.
3. Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie chcesz dać mi szansy. Może po prostu to test czy mam słomiany zapał ;-) i czy ja również będę robił swój projekt 3 lata.
4. Jeśli możesz, napisz mi jakiej Ty płyty/płyt używasz i dlaczego. ... w sensie "chciałbym też trochę konstruktywnej pomocy z waszej strony" ;-)

PostNapisane: 20 wrz 2024, o 14:46 
st. sierżant

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Google Chrome Mobile 129.0.0. Google Chrome Mobile 129.0.0.
Android Android
Screen Resolution: 388 x 861 388 x 861
Model: KW-2, VK72.01(k), Pz.Kpfw. VII Löwe
No to konkrety
Potrzebne kontrolery dwukierunkowe silników bezszczotkowych 60-80A z możliwością konfiguracji i łagodnym startem w cenie poniżej 100 pln

Plyta sterujaca do pojazdów jedno i dwu silnikowych z możliwością podpiecia kontrolerow szczotkowych lub bezszczotkowych, z obsługą świateł i dźwięku oraz serw do sterowania roznymi modulami, plyta powinna pracować z aparaturami rc np fs-i6x
Cena okolo 500 zl

PostNapisane: 20 wrz 2024, o 17:58 

Firefox 130.0 64 bits Firefox 130.0 64 bits
Screen Resolution: 1408 x 792 1408 x 792
Ok, co powinna mieć płyta aby zawojować rynek ;)
- mocny wbudowany regulator dla silników szczotkowych
- możliwość podpięcie zewnętrznych regulatorów
- obsługa akumulatorów od 2S do 4S
- dobry wzmacniacz dźwięku (np. 30A), obsługa dźwięków o wysokiej jakości, możliwość wgrania ich dużej liczby i konfiguracji
- obsługa IR w standardzie Tamiya (u nas niepotrzebne ale za granicą bitwy IR są częste) oraz standardu Heng Long
- gniazda do kabli w miarę plug&play pasujące do Taigena i Heng Long
- obsługa minimum czterech serw
- rozbudowany program do konfiguracji (dźwięki, światła, konfiguracja serw, funkcji, profilu jazdy itd)
- obsługa wielu wyjść na światła i rozbudowana konfiguracja tychże
- obsługa wszelkich standardów 2,4Ghz -i-bus, s-bus itd.
- zabezpieczenia np. przez złą polaryzacją, stanu akumulatora itd
- cena poniżej 200 EUR

To jest mniej więcej standard starszej wersji Elmoda Fusion Pro lub Beiera SFR-1-D

PostNapisane: 21 wrz 2024, o 00:16 
kapral

...
- jak mocny regulator szczotkowców ?
...

Ostatnio edytowano 4 paź 2024, o 16:01 przez kons, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 21 wrz 2024, o 06:30 
st. sierżant

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy
Google Chrome Mobile 129.0.0. Google Chrome Mobile 129.0.0.
Android Android
Screen Resolution: 388 x 861 388 x 861
Model: KW-2, VK72.01(k), Pz.Kpfw. VII Löwe
Regulatory bezszczotkowe dla skali 1:16 i 1:10 w okolicach 30A, dla skali 1:6 60A. Mam na myśli obciążenie stałe. Zabezpieczenie przed przegrzaniem, i odwrotną polaryzacja obowiązkowe.
Taki regulator powinien być dwukierunkowy, z wyłączaną funkcją hamulca, regulacją szarpnięcia i procentową regulacją biegu wstecznego coś jak regulatory hobbywing

Wodoszczelność też była by zaletą, konfiguracja na zworkach jeżeli by to ulatwilo budowę też by mogła być albo jakimś kluczem/kartą
Tu jest link do instrukcji , przykladowo 10bl30
https://support.hobbywingdirect.com/hc/ ... Run-Series

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]