Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1:16, 1:10, 1:6; Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
Kaji
Kaji

Teraz jest 23 sty 2026, o 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 maja 2025, o 21:41 
st. szeregowy

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Firefox 138.0 64 bits Firefox 138.0 64 bits
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 2048 x 1152 2048 x 1152
Model: T-35/85, FT-17, Sd.kfz 251, Tiger I, ISU-152 i kilka kolejnych w kolejce.
Czołgiem.

Dawno mnie tu nie było, ale jak zobaczyłem ten wątek to wsiąkłem i przebrnąłem przez cały, w międzyczasie kilka razy poprawiałem kapcie, bo mi spadały :P
Dźwiękowo jest miodzio. Chylę czoła przed umiejętnościami konsa. Sam trochę grzebię w Arduino, ale moje umiejętności, to taka zabawa w przedszkolnej piaskownicy :hehe
Ostatnio drukuję sobie różne pojazdy i cały czas rozglądam się za jakimś dźwiękiem do nich, bo takie na głucho to źle wyglądają.
Będę śledził ten wątek, bo zapowiada się naprawdę bardzo fajnie. Mam tylko jedną uwagę, bo widziałem już w swoim życiu wiele różnych projektów modelarskich i niestety większość z nich umarła z powodu, że tak stwierdzę - przekombinowania. Ciągłe rozwijanie jest ok, ale moim zdaniem potrzeba na starcie wyznaczyć sobie jakiś osiągalny w miarę szybko próg i do niego zdążać. Inni producenci też nie od razu zbudowali swoje najbardziej wypasione wersje, wcześniejsze, dużo prostsze też się sprzedawały i dzięki temu mieli budżet na rozwój.

Odniosę się jeszcze do jednego elementu tej dyskusji - stabilizacji położenia lufy i wieży. Zrobienie uniwersalnego modułu typu plug and play jest wykonalne, ale wymaga zastosowania uczenia maszynowego, co dziś w dobie AI nie jest już czymś strasznie skomplikowanym. Bez tego plug nad play jest niewykonalne, bo każdy zespół lufa/wieża jest inny - ma inną bezwładność i szybkość napędu. Trzeba zastosować regulatory PID i te parametry każdy musi ustawić pod swój model, a nie jest to proste. Wiem, bo dość długo zajmuję się dronami (i nie mówię tu o samo-latających dronach ze stajni DJI), a w dronach działają dokładnie takie same mechanizmy stabilizacji.

PostNapisane: 6 sty 2026, o 21:51 
kapral

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Firefox 115.0 64 bits Firefox 115.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: -
Cześć. Zniknąłem z tego forum bo znalazłem miejsce w internecie gdzie łatwiej mi zdobyć pieniądze. Modelarze od ciężarówek jedna granicę na zachód stąd, mają liczna grupę i lubią wydawać pieniążki na zabawki. Ja jestem w takiej sytuacji że staram się na tym zarobić. Nie chce mi się iść do normalnej pracy i "wciskam" innym moduły elektroniczne mojej "domowej" produkcji.
Bez pieniędzy ... sami wiecie. Mam nadzieje że wybaczycie mi dywersję i nie stanę przed sądem polowym.

Nie dawno uświadomiłem sobie że robiąc dla "konkurencji" zmierzam wolno również w waszym kierunku ... chcąc - nie chcąc

Zrobiłęm dla ciężarowców moduł dżwięk-światło-silnik. Konfiguracja za pomoca edycji pliku na karcie pamięci ( tak jak w płycie IBU ? )
Dodając w przyszłości obsługę drugiego silnika i dźwięk czołgu będzie taka podstawowa płytka do czołgu, bez zarządzania zasilaniem BEC , i innych bajerów.
Mam zamiar taką zrobić bo ciężarowcy często mają przekładnie wrzecionowe do wywrotki, które są zasilane silnikiem elektrycznym.

Pochwalę sie tu wam co zrobiłem, co działa do tej pory za pomocą filmów.
Światło : https://youtu.be/xyV9ufipvKE
Dźwięk ciężarówki MAN : https://youtu.be/_5U8yrkHxa0
Kilka wersji dźwięków 6 cylindrowego Mercedesa : https://youtu.be/qQZOMFZlqPw
Instrukcja uproszczona: https://youtu.be/t508St86Slc
( Zapomniałem jak się poprawnie wkleja filmy youtubowe :-( )
Bardzo prawdopodobne że w tym roku zrobię moduł dla dwóch silników. Dam znać.
Moduł może sterować serwami, światła jakieś są, jeśli kontroler silnika na płycie okaże się za słaby można wykorzystać zewnętrzny ( też sygnał jak dla serwo ) ...
Wystarczy dodać obsługe drugiego silnika ...
Pewnie pamiętacie moje pierwsze próby naśladowania dźwięku Shermana z silnikiem samolotowym ... nie bardzo mi wyszło.
Jak zrobię taki moduł to podejmę druga próbę zrobienia dźwięku do czołgu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]