Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1:16, 1:10, 1:6; Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
PrzemusM
PrzemusM

Teraz jest 8 cze 2026, o 19:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2026, o 16:19 
mł. chorąży

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Google Chrome Mobile 148.0.0. Google Chrome Mobile 148.0.0.
Android Android
Screen Resolution: 351 x 779 351 x 779
Model: Skala 1:10
KW-2, VK72.01(k), Pz.Kpfw. VII Löwe, pantera 2
No najlepiej z vk72.01 :P
Ale pewnie najbliższy bedzie tygrys krolewski tylko wgraj tam proszę dźwięk wystrzału armaty 152mm, ma walnąć mocno.
Co do napięcia 3v3 dla serw to będą działać ale z okolo polową momentu, chyba że mowa nie o zasilaniu tylko sygnale pwm.

PostNapisane: 20 maja 2026, o 18:45 
plutonowy

Podziękował : 53 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
Google Chrome 148.0.0. Google Chrome 148.0.0.
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 3440 x 1440 3440 x 1440
Model: Stug III ausf. G
W budowie:
Sturer Emil
Cromwell
kons napisał(a):
- nie miałem doczynienia z serwem które by miało problem z napięciem 3V3 PWM ... oddalam sprzeciw ;)

Niestety spotkałem się z takowym (oczywiście najtańsze chińskiej produkcji) :scratch

denior napisał(a):
Co do napięcia 3v3 dla serw to będą działać ale z okolo polową momentu, chyba że mowa nie o zasilaniu tylko sygnale pwm.

Tak, chodzi o PWM, więc jeśli serwo współpracuje z PWM 3.3 V, to będzie miało taki sam moment.

PostNapisane: 20 maja 2026, o 20:54 
kapral

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Firefox 115.0 64 bits Firefox 115.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: -
GMateusz napisał(a):
Niestety spotkałem się z takowym (oczywiście najtańsze chińskiej produkcji) :scratch

Damy radę ... ;)

denior napisał(a):
No najlepiej z vk72.01 :P

Nie znalazłem ani jednego nagrania nawet kiepskiego żeby dowiedzieć się jak brzmi ... dobrze że się nie upierasz :hehe

denior napisał(a):
Ale pewnie najbliższy bedzie tygrys krolewski tylko wgraj tam proszę dźwięk wystrzału armaty 152mm, ma walnąć mocno.

Obawiałem się że weźmiesz benzynowca ... diesle pracują regularniej. No cóż kiedyś muszę się zmierzyć z nieregularną praca silnika benzynowego z dawnych lat i podnieść umiejętności ... może się uda. Zrobię co w mojej mocy.
Co do armaty to ja się nie znam. Wgrasz sobie taki plik jaki ci pasuje na kart pamięci. Armata będzie szła z pliku. A jeśli ma naprawdę walnąć mocno to przygotuj duży głośnik :D bez tego się nie obędzie. Koniecznie 4 omy. Nie mniej niż 10 Wat.
Jaki będziesz miał pakiet ? Li-pol 3S ?

PostNapisane: 20 maja 2026, o 22:39 
mł. chorąży

Google Chrome Mobile 148.0.0. Google Chrome Mobile 148.0.0.
Android Android
Screen Resolution: 351 x 779 351 x 779
Mam pakiety nimh, ale chyba przejde na sodowo jonowe. Super by było żeby dało się ustawić napiecie minimalne dla pakietu

Czołg ciężki Panzerkampfwagen VI B (Tygrys Królewski) był napędzany 12-cylindrowym silnikiem benzynowym Maybach HL 230 P30 o pojemności niemal 24 litrów i mocy 700 KM.

PostNapisane: 28 maja 2026, o 22:43 
kapral

Chodziło mi bardziej o napięcie niż o rodzaj ogniw...

Co do płyty .. sprawdziłem większość modułów , dźwięk, karta pamięci, elektroniczny wyłacznik z pomiarem napięcia i prądu, kontrolery silników ... to wszystko działa.
i jedno z 8 wyjść na światło ... po czym LED przestał świecić bo zapomniałem dać rezystora ograniczającego napięcie ... Więc do sprawdzenia zostały tylko elektroniczne właczniki świateł i dymiarki ...

Denior, prosze podaj mi rozpiskę jakimi kanałami i jak chcesz sterować, a w czerwcu wyślę ci płytę gotowa do montażu i testów. Na razie bez dźwieku czpłgowego. Doślę plik z dźwiękiem jak zrobie i sobie wgrasz. W płycie jest bootloader. Nawet jesli wgrasz źle bo zabraknie prądu, możesz potem z powodzeniem wgrać kolejny raz bez problemu.
Oczywiście docelowo użytkownik będzie sam zmieniał te ustawienia, ale żeby szybciej rozpoczać, pierwszy program będzie na sztywno według twojego przepisu.

Rozpiska może byc w postaci rysunku i opisu lub listy , na przykład:
- kanał 1 - skręcanie,
- kanał 2 - jazda przód tył
- kanał 3 - lufa góra dół
- kanał 4 - wieża lewo prawo
- kanał 5 - głośność
- kanał 6 - karabin (+) i armata(-) ( odtwarzanie z pliku )
- kanał 7 - światła ,
- itd ...
wymyślaj co chcesz , może uda mi sie zrobić. Jak nie to cie powiadomie.
tu jest przykład świateł na jednym kanale jaki zrobiłem do ciężarówek, ale nie wiem jak ma być w czołgu więc musisz podpowiedzieć .. no chyba ze pasuje ci rozwiązanie z ciężarówki ;-)

Ja zrobię sobie identyczny egzemplarz płyty. Jak znajdziesz jakis problem albo ja zrobię zmianę w programie będę mógł przetestować na swojej płycie i wysłać ci update programu.

PostNapisane: 28 maja 2026, o 23:39 
mł. chorąży

Firefox 151.0 64 bits Firefox 151.0 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
rozpiska dla FS-I6X - chyba najbardziej popularna aparatura 10ch
ch1 skręcanie, (fajnie by było żeby skręt był przez przyhamowanie jednej strony a w miejscu do wyboru albo tylko jedna gąsienica albo jedna do przodu druga do tyłu, jakaś opcja w oprogramowaniu do zmiany trybu)
ch2 jazda przód/tył
ch3 elewacja działa
ch4 obrót działa
ch5 głośność (potencjometr)
ch6 - nie mam pomysłu ale to jest potencjometr
przełączniki:
ch7 strzał z działa, i aktywacja odrzutu działa (ja mam specjalny moduł sterowany serwem 180 stopni ale jak by się dało zrobić na serwie żeby cofało z max prędkością i wracało powoli to by ułatwiło sprawę, trzeba zwrócić uwage na realizm bo te co do tej pory widziałem to słabe efekty dawały)
ch8 karabin, dźwięk przy zmianie położenia przełącznika
ch9 3 pozycyjny przełącznik - skrzynia biegów/światła/cokolwiek
ch10 światła (szperacz albo cokolwiek np dymiarka)

skrzynia biegów mogła by być automatyczna (na którymś twoim filmie chyba była) albo ręczna 3 biegowa z przełącznika, też jako opcja w sofcie do wyboru, to samo jeżeli chodzi o odpalenie dźwięku silnika np automatycznie po wykryciu zmiany na ch2/1 z lekkim opóźnieniem reakcji na drążek dla ruchu, i automatycznie gaszenie po jakimś czasie bezczynności, wydaje mi się że ręczne odpalanie z przełącznika jest stratą kanału i nic nie wnosi.

jak przewidujesz podpinanie zewnętrznych esc dla bezszotkowców, będą wyjścia rozgałęzione od wbudowanych esc szczotkowych?

to chyba wszystko, reszta wyjdzie w praniu

PostNapisane: 29 maja 2026, o 07:03 

Podziękował : 153 razy
Otrzymał podziękowań: 324 razy
Google Chrome 148.0.0. Google Chrome 148.0.0.
Model: M4A3E4, M4A1(76)W, T-34/76, IS-2, Crusader, Stuart, Jagdtiger
ch6 można dać dodatkowe serwo (przykład użycia: otwieranie włazu).

PostNapisane: 29 maja 2026, o 08:30 
kapral

denior napisał(a):
jak przewidujesz podpinanie zewnętrznych esc dla bezszotkowców, będą wyjścia rozgałęzione od wbudowanych esc szczotkowych?

Wcześniej dałem zdjęcia płyty. Spójrz na zdjęcie z suwmiarką. Są tam podpisy poszczególnych portów. Mogę dać sygnał dla kontrolerów do silników bezszczotkowych na przykład na Uni1 i Uni2. Lub wykorzystać dwa wyjścia dla serw , na przykład Servo 1 i Servo 2 ( lewy / prawy silnik ).

I tu ważne pytanie powstaje. Gdy będę robił drugi egzemplarz, mogę nie wlutować kontrolerów do zwykłych silników. Jeśli jesteś pewien na 100%, że będziesz korzystał tylko z zewnętrznych kontrolerów dla bezszczotkowców, to zaoszczędzę 80 zł.

- Będzie wybór skręcania w miejscu i przyhamowanie jedną gąsienicą, nie ma problemu.
- Co do ruchu serwa cofającego armatę ... nie widzę problemu, zrobimy taki ruch jak i ci się spodoba i na ile pozwoli twoje serwo ... metoda eksperymentalną.
- co do dymiarki , główny wyłącznik można zrobić na jakimś kanale, ale chciałbym żeby współgrała z dźwiękiem... problem jest tylko taki że mam zerowe doświadczenie z dymiarkami :-) wiem że mają pewną bezwładność w działaniu ( opóźnienie) ale może się uda ...
- wybór skrzyni i ilości przełożeń oczywiscie będzie możliwy ... już masz 3 biegowa skrzynię automatyczną, bo masz dźwięk ciągnika wgrany :jezor dokładnie ten z poniższego filmu:

PostNapisane: 29 maja 2026, o 09:49 
mł. chorąży

Firefox 151.0 64 bits Firefox 151.0 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Dźwięk ciągnika jest do bani toż to 6 cylindrów tylko i pewnie jeszcze pika do tyłu, daj jakiś wolnoobrotowy duży silnik przynajmniej V8, turbina może świszczeć jak szalona, np tatra v12 turbo
kilka przykładów z tigera 2
https://youtube.com/shorts/4Qy2wuZerg4? ... EFTD5XHdOx
https://youtu.be/Pq2qtlszR4k?si=xlyE8FVHK8QzqmrE od około 1min

jeżeli chodzi o mnie to spokojnie możemy zrezygnować z esc szczotkowych na płycie

dymiarka powinna mieć możliwość włączenia z hebla grzałki i sterowany wentylator w funkcji obrotów silnika

PostNapisane: 29 maja 2026, o 20:48 
kapral

denior napisał(a):
ch3 elewacja działa

Która wersja ?
A. Joystick bez sprężyny centrującej ? Serwo ma wychylić się o kąt proporcjonalny do wychylenia joysticka ( joystick w pionie = lufa w poziomie )
B. Joystick wraca do centrum. Serwo się nie rusza gdy joystick jest w centrum. ( eee.. no wiesz o co chodzi, prawda ? )

Nie pika przy cofaniu ;-) Będziesz miał dźwięk Tigera ... poczekaj. Nie ma sensu żebym przenosił dźwięk ciężarówki V8 bo i tak jej nie chcesz ( szkoda czasu ).

[EDIT] Właśnie sobie uświadomiłem że chyba dałem ciała z jedną rzeczą... Nie dałem na płycie małych kontrolerów do małych silników szczotkowych.
Co napędza obrót wieży ? Silnik szczotkowy ? Czy masz jeszcze jakieś mechanizmy z silnikiem szczotkowym ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]