Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 23 paź 2021, o 08:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 mar 2013, o 09:02 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Firefox 18.0 Firefox 18.0
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Jakiś czas temu (3 lata temu :) ) popełniłem drugą wersję frezarki, na której pracuję do dziś. Niestety śruby wymagają już remontu, jednak śruby trapezowe o nie jest szczyt techniki, ale liczyłem się z tym na początku budowy, niestety z przyczyn finansowych śruby kulowe wtedy nie wchodziły w grę. Dziś ceny spadły o połowę więc będę robił jej modernizację i wymienię na kulówki (dzięki Vanhassen spox :)

Założenia były takie :)

Różnice w stosunku do wersji 1.0 sa znaczne i polegają na :

1. większe pole robocze czyli 360x460x220 mm
2. układ mechaniczny będzie oparty na prowadnicach liniowych i wózkach HIWIN http://www.akcesoria.cnc.info.pl/prowad ... win_eg.htm
3. ze względu na większe pole robocze, mocniejsze silniki - tj. 1.9 Nm (19kg/cm) http://forum-cnc.pl/index.php?topic=682.0
4. prawdopodobnie śruby napędowe kulowe ale to jeszcze nie jest pewne (cena :O ) http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sruby_kulowe.htm , być może pozostanę przy trapezowych
5. Elektronika oparta na sterownikach M542 4,2A, płyta główna Optobob (markcomp forum-cnc.pl), zasilacz z trafo 200W

Reszta w zasadzie identyczna, czyi konstrukcja z ruchomą bramą, z aluminium ;)

A tak to wyszło :)

Dokupiłem również 4 oś - dzięki Vanhassen :ok :friends :)

Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:



Załącznik:





Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2013, o 11:57 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4251
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Firefox 19.0 Firefox 19.0
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Czwarta oś i jej konik wyglądają tak:


Załączniki:



_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2013, o 15:01 
Offline
st. kapral

Wiek: 45

Dołączył(a): 23 sty 2013, o 21:42
Posty: 176
Lokalizacja: Lubsko
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Firefox 19.0 Firefox 19.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1138 x 640 1138 x 640
Piękna sprawa! Chylę czoła.
W tle tokareczka też fajna.

Gdzie można kupić takie małe mocowanie tokarki jak masz zastosowane w 4 osi?
Kiedyś myślałem nad taką mała tokareczką, made in młotkiem zrobiona :) - jak trzeba, to żeby mieć jakąś ośkę dotoczyć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2013, o 15:12 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Tokarka to porażka, jakiś Einhell (czytaj chińczyk), konik nie jest w osi z uchwytem, więc nie da się toczyć dłuższych elementów, nie mówiąc o wiercenie w osi ;) generalnie służy mi szlifierka, bo mam w uchwycie zamocowaną tarczę fi 125 od wiertarki na papier ścierny :he
Całą 4 oś można kupić w necie, u chińczyków, a uchwyt tokarki na allegro, średnica 80 mm ;)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2013, o 22:07 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 36

Dołączył(a): 1 maja 2012, o 21:10
Posty: 20
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Firefox 19.0 Firefox 19.0
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: HB Cyclone S, Schumacher M1, Ansmann Mad Rat, w budowie KAMA3, Actros i inne...
żebym tylko ogarniał jakiś program do cnc i wiedział jak sie za to zabrać to już bym ją miał pod ręką...
szkoda, że sama maszyna nie wystarczy i potrzebna jest wiedza :decha
pozazdrościć :)
pozdro

p.s. Einhell jest niemiecki ale robią w chinach jak każdy ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2013, o 22:20 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 3 lip 2012, o 14:18
Posty: 11
Lokalizacja: UK
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firefox 13.0.1 Firefox 13.0.1
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1024 x 768 1024 x 768
Model: DAF 95 X1 TURBOTWIN , a jak czasu wystarczy to JELCZ S 416 K (138WW)
Człowiek jest w stanie ogarnąć wszystko ,a z pomocą przychodzi wujek google i ciocia forum cnc.A tokareczka po skasowaniu luzów i paru przeróbkach jest do zaakceptowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 mar 2013, o 13:53 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 3 lip 2012, o 14:18
Posty: 11
Lokalizacja: UK
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firefox 13.0.1 Firefox 13.0.1
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1024 x 768 1024 x 768
Model: DAF 95 X1 TURBOTWIN , a jak czasu wystarczy to JELCZ S 416 K (138WW)
A dopełnieniem DIY cnc były dodatkowe dwie osie
http://www.ebay.co.uk/itm/CNC-4th-4-Axi ... 3a780601a3


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 mar 2013, o 13:59 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Safari Mobile 6.0 Safari Mobile 6.0
iPad iPad
Screen Resolution: 768 x 1024 768 x 1024
Ten "talerz" jest zbędny, gdyż to samo można obsłużyć za pomocą osi X i Y :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 mar 2013, o 16:05 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 3 lip 2012, o 14:18
Posty: 11
Lokalizacja: UK
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firefox 13.0.1 Firefox 13.0.1
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1024 x 768 1024 x 768
Model: DAF 95 X1 TURBOTWIN , a jak czasu wystarczy to JELCZ S 416 K (138WW)
A jeżeli np. w bloku chcesz nawiercić dwa otwory bo obu stronach jeden pod kątem 30° ,a drogi pod kątem 45 °, to osie X i Y sobie nie poradzą a za pomocą tego jak najbardziej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 mar 2013, o 18:10 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Otwierałem to na ipadzie w pracy, na gsm, i nie widziałem tych fotek poniżej pierwszej, fakt, na XY bez zmiany mocowania materiału się nie da ;) na 1,5k jednak wolę zamocować materiał w imadle pod kątem :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL