Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 23 paź 2021, o 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2013, o 10:37 
Offline
st. szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 22

Dołączył(a): 11 cze 2013, o 17:35
Posty: 56
Lokalizacja: Somsiory
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 28.0.150 Google Chrome 28.0.150
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Postanowiłem "zrobić" (mam na myśli poskładać do kupy parę elementów) sterownik do mojego "czołgu"(a ty mam na myśli prototyp na którym chce się pouczyć budowy montowania itp. ... :o )
Funduszy brak postanowiłem zrobić coś z rzeczy które już mam...
Jako że nie jestem zbyt ogarnięty w elektronice mam pewien problem...
chce zrobić tak jak na tej grafice...
Jazda przód/tył -sterowanie proporcjonalne
prawo/lewo -sterowanie on/off
Obrazek
Skrót "przeka" to zwykłe przekaźniki... :pala
W miejscu "?" musi być jakiś obwód który będzie włączał i wyłączał dane przekaźniki alby czołg mógł skręcać...

Jeśli ktoś zrozumiał to co tu napisałem i wie jak to zrobić... dziękuje za każdą odpowiedź... :ok


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2013, o 12:13 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4251
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome Mobile 26.0.141 Google Chrome Mobile 26.0.141
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Ja to widze tak - strasznie kombinujesz ;-). Do uproszczonej wersji sterowania gasienicami potrzebujesz dwóch regli i aparatury z mozliwoscia miksowania kanalow. Powinno dac Ci to duze pole do popisu w kwestii regulacji jak moedel powinien reagowac.
Jak zrobisz to na przekaznikach stracisz raczej mozliwosc plynnego sterowania na zakretach. A kosztowo oszczedzisz moze pare zl.

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2013, o 20:07 
Offline
st. szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 22

Dołączył(a): 11 cze 2013, o 17:35
Posty: 56
Lokalizacja: Somsiory
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 28.0.150 Google Chrome 28.0.150
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Mówię...
TO nawet nie będzie pełnowymiarowy model...
Chce na nim przetestować parę rozwiązań..
Pomyślałem troszkę i wymyśliłem takie coś...
"Model" nie będzie duży więc regle od dużych serw starczą..chyba :scratch
Obrazek
Serwo micro pędzie przesuwać potencjometry od regli i w ten sposób będziemy mieli pełno funkcyjne i proporcjonalne sterowanie... za pomocą apki. 2CH :joint ...chyba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2013, o 20:16 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 27.0.145 Google Chrome 27.0.145
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Ale jak masz regulatory od serw to po co Ci potencjometry ? regulatory od serw z natury są proporcjonalne ;)
Wystarczy je wpiąć do odbiornika i do nich podpiąć silniki, i masz gotowe sterowanie ;)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2013, o 20:18 
Offline
st. szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 22

Dołączył(a): 11 cze 2013, o 17:35
Posty: 56
Lokalizacja: Somsiory
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 28.0.150 Google Chrome 28.0.150
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Ale ja (chyba) nie mam funkcji "miksowania kanałów" :decha
Mam aparaturę FUTABA ATTACK II (2ch) narazie mam taką... i na inną mnie nie stać.. :zły


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 lip 2013, o 20:22 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 27.0.145 Google Chrome 27.0.145
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
No to będziesz miał każdą gąsienicę na oddzielnym kanale, też sie da jeździć, kilku chłopaków na forum tak ma skonfigurowane modele :)

Pozdr



Za ten post autor Sławek otrzymał podziękowanie od stasin(3 lip 2013, o 21:41)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2013, o 11:47 
Offline
st. szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 22

Dołączył(a): 11 cze 2013, o 17:35
Posty: 56
Lokalizacja: Somsiory
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 28.0.150 Google Chrome 28.0.150
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Dzięki...
Myślę że fajnie by było zrobić obudowę do nadajnika z dwoma RÓWNOLEGŁYMI drążkami...
Sterowanie by było wtedy bajecznie proste...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2013, o 21:37 
Offline
st. szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 22

Dołączył(a): 11 cze 2013, o 17:35
Posty: 56
Lokalizacja: Somsiory
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 28.0.150 Google Chrome 28.0.150
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Chciałem dodać dla jasności, że sterowanie napędem będzie proporcjonalne...
Reszta funkcji będzie sterowana nieproporcjonalnie.
W nadajniku będą znajdować się dwa moduły nadawcze...
Jeden 2 Ch. proporcjonalny do sterowania napędem
Drugi 4 Ch. do sterowania funkcjami:
-obrót wierzy,
-on/off oświetlenie,
-regulacja wysokości lufy
i może jeszcze coś wymyślę... :scratch
W odbiorniku drugiego modułu (4ch) jest moduł dźwiękowy, lecz jest taki kiczowaty i nierealistyczny że go nie wykorzystam ..jest to odbiornik HL (Sherman m4a3 1/30)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2013, o 20:31 
Offline
st. szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 22

Dołączył(a): 11 cze 2013, o 17:35
Posty: 56
Lokalizacja: Somsiory
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 28.0.150 Google Chrome 28.0.150
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
I znowu pod górkę....
W module 4ch. padł kwarc.
Jest to kwarc -KX 27.145 Mhz.
Nie jestem pewien czy działa lecz na nim pojawiło się brązowe coś podobne do smaru...
Czy to znaczy że jest uszkodzony?
A jeśli tak to gdzie szukać zamienników???
Nadajnik i odbiornik jest firmy HL


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2013, o 22:24 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4251
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Firefox 22.0 Firefox 22.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Może coś takiego - http://www.toys.warez.pl/1802908-kwarce ... -1761.html ?

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL