Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 23 paź 2021, o 09:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 10:05 
Offline
sierżant

Wiek: 40

Dołączył(a): 22 maja 2013, o 11:23
Posty: 366
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Firefox 23.0 Firefox 23.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Model: PzKpfw. VI Tiger
PzKpfw. VI Ausf B King Tiger
Widzę, że na tym forum są użytkownicy systemu elmod, czy ktoś może wrzucić tutorial dla całkiem zielonego w elektronice, jak po kupnie to założyć np dp ogólnie dostępnych tanich modeli HL by wykorzystać wszystkie możliwości. Jak obsługiwać moduł dźwiękowy itp. najlepiej razem ze zdjęciami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 19:23 
Offline
st. szeregowy

Wiek: 51

Dołączył(a): 24 lip 2013, o 10:03
Posty: 55
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Internet Explorer 10 Internet Explorer 10
Windows 8 (Eight) 64 bits Windows 8 (Eight) 64 bits
Screen Resolution: 1231 x 923 1231 x 923
Model: Tiger 1 x 3
Generalnie sam montaż jest prosty. Trzeba połączyć moduł dźwiękowy z płytką główną. Na płytę główną nakłada się od góry mniejszą płytkę obsługującą dźwięk. Płytka (http://www.elmod.eu/images/products/blaster4.jpg) ma od dołu wystające piny które pasują do gniazd w płycie głównej.
Generalnie zyskuje się znacznie lepszy dźwięk (ale trzeba także rozważyć ewentualnie zakup płyty Clarka) oraz nieco lepsze sterowania. W kwestii sterowania:
- można oddzielnie podnosić lufę z rozdzieleniem funkcji strzelania - w moim HL działa to razem,
- można wyłączać i włączać światła (płyta Clarka też to potrafi razem z dźwiękiem). Mój HL nie ma takiej funkcji,
- można włączać światło dodatkowe,
- można podłączyć światło stopu które działa włącznie z jazdą,
- dość realistycznie symulowana jest masa czołgu podczas przyśpieszania i zwalniania,
- nie ma odrzutu całego czołgu podczas strzału (HL ma taką funkcję), funkcja krytykowana bo potrafi blokować przekładnie,
- zabezpieczenie bezpiecznikiem,
- możliwość podłączenia dowolnego zasilania od 6 do 12V,
- możliwość konfiguracji przez komputer (dokupywalny przewód - dość tani na szczęście), płyta Clarka - konfigurowana zwykłym pilotem od telewizora Sony,
- możliwość ustawienia zestawu dźwięków od wielu typów czołgów (płyta Clarka nie ma aż takiej możliwości),
- stosunkowo łatwe podłączenie (płyta Clarka wymaga wielu przeróbek).

Dodatkowe funkcje dźwiękowe:
- jazdy dwubiegowej, hamowania, odgłosów gąsienic,
- dodatkowych 4 dźwięków którymi można sterować 8 kanałowym nadajnikiem
Wady:
- bardzo wysoka cena,
- nie ma przyłącza do wytwornicy dymu,
- płyta bez osłony, wymaga obudowy przed ew. zwarciami,
- bardzo krótki przewód do zmiany głośności,
- konieczność dodatkowego wydatku modułu walki, z drugiej strony szansa że się z kimś powalczy jest raczej mała:)
- konieczność zakupu nowej aparatury nadawczo-odbiorczej (płyta Clarka tego nie wymaga),
- elektronika w wersji pro się mocno grzeje, podczas jazdy ciężkim czołgiem.

Tak mi się z głowy napisało to na pewno nie wszystko jeszcze.

Pozdrowienia
Juliusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 19:44 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4251
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Firefox 23.0 Firefox 23.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1344 x 840 1344 x 840
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Ja z elmodem walczyłem wyłącznie w ramach projektu Leoparda - nie próbowałem go wsadzić do modelu henglonga.
Ale jeśli się wahasz w wyborze to pomyśl tak - właściciele modeli HL i im podobnych są właśnie największą grupą docelową producenta, montaż nie może być trudny.
Jeśli chodzi o tutorial to kiedyś widziałem relację z podmianki elektroniki na francuskim forum. Jeszcze spróbuję ją namierzyć (póki co mi się nie udało :( ).

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 20:01 
Offline
st. szeregowy

Wiek: 51

Dołączył(a): 24 lip 2013, o 10:03
Posty: 55
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Internet Explorer 10 Internet Explorer 10
Windows 8 (Eight) 64 bits Windows 8 (Eight) 64 bits
Screen Resolution: 1231 x 923 1231 x 923
Model: Tiger 1 x 3
Wkładałem Elmoda do środka HL, potem wymieniłem resztę.
Generalnie jest to proste:
- podłączanie zasilania jest proste, wystarczy przylutować baterie. Do płyty głównej dodawany jest kabel podłączeniowy z bezpiecznikiem i wyłącznikiem głównym którego końcówki się lutuje.
- nie pasują wtyczki do silników, można dokupić przejściówki (http://www.elmod.eu/product_info.php?cP ... lg57mfrt74) lub samemu przerobić,
- do płyty dołączana jest wtyczka z przewodami do sterowania, przewody trzeba podłączyć do nowego odbiornika - w miarę dobrze jest to opisane, ale to według mnie jest najtrudniejsze dla kogoś kto nie miał wcześniej doświadczenia.
- moduł bitwy nie pasuje, którego można u Elmoda dokupić,
- reszta wtyczek pasuje: obracanie wieży, karabin maszynowy, strzelanie.
- do płytki dźwiękowej podłącza się głośnik (też wtyczka pasuje, ale lepiej sobie kupić lepszy) i podłącza się dołączany regulator głośności.
- trzeba przerobić generator dymu, bo na płycie nie ma wejścia.

Jakbyś miał jakieś dodatkowe pytanie, mogę nawet zrobić zdjęcia.



Za ten post autor juliuszo otrzymał podziękowanie od kapalek(4 wrz 2013, o 06:30)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 06:43 
Offline
sierżant

Wiek: 40

Dołączył(a): 22 maja 2013, o 11:23
Posty: 366
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Firefox 23.0 Firefox 23.0
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1440 x 900 1440 x 900
Model: PzKpfw. VI Tiger
PzKpfw. VI Ausf B King Tiger
Jakbyś mógł wrzucić zdjęcia top byłoby super. Czy z tego co piszesz mam rozumieć że odbiornik-nadajnik z HL nię będzie działał z elmodem?

Znalazłem w instrukcji tej elektroniki elmod, że są ustawienia pod przekładnie plastikowe HL. Ktoś z Was próbował z plastikami ustawić układ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 06:55 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Safari Mobile 6.0 Safari Mobile 6.0
iPad iPad
Screen Resolution: 768 x 1024 768 x 1024
Na płytce masz przełączniki na których określasz rodzaj czołgu i przekładni. Układ delikatniej startuje i hamuje silniki przy ustawieniu plastikowej przekładni. Polecam jednak kabelek do programowania, wtedy można sobie poustawiać dużo więcej parametrów dotyczących między innymi trakcji :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 22:57 
Offline
st. szeregowy

Wiek: 51

Dołączył(a): 24 lip 2013, o 10:03
Posty: 55
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Internet Explorer 10 Internet Explorer 10
Windows 8 (Eight) 64 bits Windows 8 (Eight) 64 bits
Screen Resolution: 1231 x 923 1231 x 923
Model: Tiger 1 x 3
Znalazłem zdjęcie jak to jeszcze był HL.
http://www.meteoprognoza.pl/czolg/48.jpg
Po prawej stronie na górze ekranu ten gruby przewód to + do baterii
prawie pod nim szary to "-"
Do płyty nie są podłączone wtyki napędów po prawej stronie płyty bo obu stronach wystającego kondensatora
Po lewej stronie płyty widać pasujący od HL wielożyłowy przewód do stefowana wieżą i górną wanna
idący wprost do czołgu
Na płycie widać nałożoną mniejszą płytkę z dźwiękiem - widać napis blaster
Skręcony przewód czarno-czerwony idzie do czołgu do głośnika
Idący w prawo trójżyłowy przewód (biały, czarny, czerwony) do sterowania głośnością z pokrętłem dostarczone razem z Elmodem - trzeba to wymienić
Na górze płyty wielożyłowy przewód prowadzi do odbiornika:
http://www.meteoprognoza.pl/czolg/49.jpg
Tak jest po drugiej stronie tych przewodów.

Tutaj (http://www.elmod.eu/images/products/5701_II.jpg) widać komplet dostarczonych przewodów (bez płyty dźwiękowej)



Za ten post autor juliuszo otrzymał podziękowanie od kapalek(5 wrz 2013, o 06:04)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 06:03 
Offline
sierżant

Wiek: 40

Dołączył(a): 22 maja 2013, o 11:23
Posty: 366
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Firefox 23.0 Firefox 23.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Model: PzKpfw. VI Tiger
PzKpfw. VI Ausf B King Tiger
próbowałeś działać z odbiornikiem HL, czy od razu dałeś inny odbiornik?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 07:54 
Offline
st. szeregowy

Wiek: 51

Dołączył(a): 24 lip 2013, o 10:03
Posty: 55
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Internet Explorer 10 Internet Explorer 10
Windows 8 (Eight) 64 bits Windows 8 (Eight) 64 bits
Screen Resolution: 1867 x 1167 1867 x 1167
Model: Tiger 1 x 3
Chyba się to nie uda, dlatego, że jest zupełnie inna metoda transmisji.
W HL jest coś w rodzaju złącza szeregowego. 4 kanały transmistowane są jednym przewodem przypuszczalnie na zasadzie jakiegoś protokołu transmisji.
Elmod przystosowany jest do odbiornika w którym każdy kanał jest jako oddzielny przewód, coś w rodzaju transmisji równoległej jaka kiedyś była w drukarkach.
Pewnie to wszystko ma jakieś fachowe określenie.
Elmod może pracować na 4 kanałach podobnie jak HL, nie z racji innego podejścia do tego tematu raczej nie można tego zrealizować.
Płyta Clarka pozwala wykorzystać system nadawania i odbioru HL.
Generalnie w sieci jest dużo korzystnych recencji o tej płytce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 wrz 2013, o 08:15 
Offline
sierżant

Wiek: 40

Dołączył(a): 22 maja 2013, o 11:23
Posty: 366
Lokalizacja: wlkp
Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Firefox 23.0 Firefox 23.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Model: PzKpfw. VI Tiger
PzKpfw. VI Ausf B King Tiger
Mając pewne doświadczenia z aparaturą HL (czasem po prostu nie chce działać) to chyba ja jednak zmienię przy szerszym tuningu elektronicznym, szczególnie że te aparatury np 8 kanałowe aż tak drogie nie są.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL