Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
KUCZY
KUCZY






Teraz jest 22 wrz 2021, o 11:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 paź 2014, o 18:49 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 32.0 Firefox 32.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Na prośbę kolegi tanker138 postaram się napisać w prosty sposób jak ładować aku LiPo ładowarkami modelarskimi (IMax B6, Turnigy Acurcell 6, Eco SIX, Alpha/Beta Redox oraz wszelkie ich klony :) )
1.
Najpierw musimy zaopatrzyć Naszą ładowarkę w zasilanie - zasilacz o mocy minimum 50W (w przypadku nowego Acurcella 6 to 60W) aby można było ładować w pełnym zakresie mocy ładowarki (używając słabszego zasilacza nie osiągniemy pełnej mocy ładowarki i nie będziemy mogli ładować np pakietu 7,4V 2S 5000mAh natężeniem 5A, tylko mniejszym, zależnym od mocy zasilacza) oraz napięciu od 11V do 18V.
2.
Nasze ładowarki posiadają Balanser, który służy do wyrównywania napięcia na poszczególnych celach pakietu. W poszczególnych ładowarkach mogą się one różnić nieco, ale wszystkie mają te same gniazda JST-XH ( http://mikrokopter.altigator.com/images ... dapter.jpg )
W zależności od ilości cel w pakiecie wtyczka ( http://m.traxxas.com/sites/default/file ... e-plug.jpg ) ma określoną ilość przewodów prowadzących do poszczególnych cel pakietu (przykład: http://www.e-voo.com/forum/files/rcheli ... xh_892.png ).
W przypadku gdy chcemy używać balancera to wpinamy wtyczkę w odpowiednie gniazdo ładowarki/rozgałęźnika
----------------------------------------------------------------------
Jedna cela (LiPo) ma napięcie znamionowe 3,7V (4,2 przy pełnym naładowaniu i 3V przy pełnym rozładowaniu - NIE WOLNO PRZEKRACZAĆ WARTOŚCI TYCH NAPIĘĆ! Grozi to uszkodzeniem pakietu, a nawet jego samozapłonem)
Radzę jednak nie rozładowywać pakietu poniżej 3,3-3,4V na cele
Ilość cel w pakiecie oznaczamy literką S.
Tym samym pakiet 2S (7,4V - max nienapicie dla niego to 2x4,2V= 8,4V, a min 2x3V=6V) składa się z dwóch cel. 3S (max 12,6V, min 9V) z trzech cel itd
-----------------------------------------------------------------------
3.
Po podłączeniu zasilania do ładowarki ukaże się na menu.
Należy przyciskami funkcyjnymi (ponumeruję je kolejno od lewej 1,2,3,4 - nie chce pisać ich nazw, bo w poszczególnych ładowarkach różnią się) 1 lub 2 wybrać interesujący nas program (w naszym przypadku wybieramy LiPo BATT) oraz naciskamy przycisk 4 aby wejść w podmenu.
Aby wyjść z podmenu do menu kategorii baterii naciskamy 1, a aby poruszać się po podmenu naciskamy 2 lub 3.
a)Pierwszy program w LiPo BATT to LiPo CHARGE - służący do ładowania pakietów bez użycia balansera/balancera lub przy ładowaniu jednej celi (1S)
*nie polecam go przy pakietach typowo nazwijmy to "hobbistcznych" -turnigy, Zippy, rihno, delta, plazma itp. Natomiast można go używać sporadycznie do ładowania pakietów zawodniczych - Nosram ,LPR itp
b)Drugi program LiPo BALANCE (ten używamy najczęściej) służy do ładowania pakietu wraz z balancerem
c)Trzeci FAST CHG (fast charge) służy do szybkiego (?) ładowania pakietu - nie polecam, bo też nie używa balancera
d)Czwarty LiPo STORAGE służy do ładowania pakietu do optymalnego napięcia gdy chcemy przechowywać pakiet (pakiet ma leżeć miesiąc lub więcej bez używania go) - program ładuje/rozładowuje pakiet do 3,8V na cele. (używa balancera)
e)Piąty LiPo DISCHARGE służy do rozładowywania pakietu - można nim sprawdzić jaką kondycje ma pakiet, ile mAh możemy z niego "uzyskać" (proces ten rozładowuje pakiet do 3V na cele prądem max 1A - trwa to zatem dosyć długo. Należy pamiętać, żeby po "sprawdzeniu pakietu tym programem naładować go do co najmniej bezpiecznego 3,3-3,4V na cele !)
4.
Więc zaczynamy ładowanie :)
-Ładowarka pod napięciem,
-wtyk balancera na miejscu,
- kable prądowe ( przykład: https://www.mikrocontroller.com/images/ ... eKabel.jpg . (Należy pamiętać o odpowiednim dobraniu kabli (wtyczek) ładowania do naszego pakietu,żeby nie dopuścić do zwarcia, gdyż pakietu LiPo nie wolno "zwierać" - może to uszkodzić pakiet lub nawet doprowadzić do jego samozapłonu),
- progam LiPo BALANCE i naciskamy przycisk 4
Zaczyna nam "mrugać" liczba (cyfra) odpowiedzialna za prąd jakim chcemy ładować (nie należy przekraczać 1C - czyli natężenia większego niż pojemność pakietu, np pakiet 5000mAh ładujemy max 5A, pakiet 2300mAh ładujemy max 2,3A itd) ustawiamy ją wedle uznania przyciskami 2 i 3 oraz potwierdzamy przyciskiem 4. Po "potwierdzeniu" zaczyna nam "mrugać" liczba (cyfra) odpowiadająca ilości naszych cel, np. 7,4V(2S) lub 11,1V (3S) lub 14,8V (4S) itd. Po wybraniu przyciskami 2 i 3 odpowiedniej (nazwijmy to) cyferki naciskamy i przytrzymujemy przycisk 4 (wyskoczy nam na chwilkę napis "BATTERY CHECK WAIT...).
Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze to ładowarka wyświetli nam informację o pakiecie (ilości cel) oraz o wybranym przez nas prądzie ładowania. Jeśli wszystko się zgadza, to naciskamy jeszcze raz przycisk 4.
5.
Ładowarka sama zakończy proces ładowania (zacznie pikać i będzie "mrugał" napis FULL), ale możemy też zrobić to ręcznie przyciskiem 1..
Podczas ładowania na ładowarce wyświetlone są informacje o pakiecie (ilość cel, napięcie oraz ilość mA które podała już ładowarka - licznik na dole).
Możemy podczas ładowania sprawdzić różne parametry pakiety jak i ładowarki w danym momencie przyciskami 2 i/lub3. Aby powrócić do "głównego" ekranu ładowania bez przerywania go naciskamy przycisk 4

Mam nadzieję,ze przyda się to komuś oraz, że napisałem to w bardzo zrozumiały sposób :)
Gdyby ktoś miał pytania, to proszę pisać w tym wątku (ja poproszę Adama,żeby edytował mój post oraz dopisywał informacje o które zapytacie)

DODATKOWE INFO O LIPO:

https://forbot.pl/blog/akumulatory-lito ... dium-id291

https://forbot.pl/blog/akumulatory-lito ... cz-2-id417

https://forbot.pl/blog/akumulatory-lito ... cz-3-id431


____________________________________________________
CELA - ogniwo
Pakiet - "zespół" cel lub inaczej akumulator (w naszym przypadku LiPo)
Balanser/Balancer - układ do wyrównywania napięć
S - ilość cel połączonych szeregowo (dla zwiększenia napięcia pakietu)
P - ilość cel połączonych równolegle (dla zwieszenia pojemności pakietu)
C - oznaczenie pojemności pakietu

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA



Za ten post autor adikx5 otrzymał podziękowania - 6 Amaral(9 paź 2014, o 11:28), igi911(11 lut 2019, o 21:49), kevin(9 paź 2014, o 10:26), madeira(9 paź 2014, o 06:41), tanker138(9 paź 2014, o 09:29), tedi721(9 paź 2014, o 15:07)
Ocena:66.67%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 paź 2014, o 18:59 
Offline
porucznik

Wiek: 67

Dołączył(a): 7 lut 2014, o 00:41
Posty: 1685
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 42 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy
Google Chrome 37.0.206 Google Chrome 37.0.206
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: Poduszkowiec RC,
Śmigłowiec RC,
Śmigłowiec RC z napędem bezpośrednim,
Czołg T34/85 RC,
Czołg 7 TP,
PzInż 130.
Panzer II B.
Kubelwagen.
Autotransporter, TKS, 7 TP-2 wieże w budowie.
No proszę.
Pięknie.
A ja chciałem umieścić link do instrukcji po polsku (tylko nie mogę go odnaleźć).
Ale już nie jest potrzebny.

_________________
Bernard


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 paź 2014, o 19:03 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 32.0 Firefox 32.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Bernard napisał(a):
No proszę.
Pięknie.
A ja chciałem umieścić link do instrukcji po polsku (tylko nie mogę go odnaleźć).
Ale już nie jest potrzebny.

Proszę gdyby komuś było mało :P :
ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia ... rukcji.pdf
wszystkie funkcje są niemalże identyczne w "klonach" więc ta instrukcja jest jak najbardziej do nich :)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 paź 2014, o 19:24 
Offline
porucznik

Wiek: 67

Dołączył(a): 7 lut 2014, o 00:41
Posty: 1685
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 42 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy
Google Chrome 37.0.206 Google Chrome 37.0.206
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: Poduszkowiec RC,
Śmigłowiec RC,
Śmigłowiec RC z napędem bezpośrednim,
Czołg T34/85 RC,
Czołg 7 TP,
PzInż 130.
Panzer II B.
Kubelwagen.
Autotransporter, TKS, 7 TP-2 wieże w budowie.
Adikx5 pełny profesjonalizm.

_________________
Bernard


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2014, o 09:28 
Offline
porucznik
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 11:10
Posty: 1798
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 129 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Mozilla Mozilla
Nokia Nokia
Screen Resolution: 396 x 660 396 x 660
Model: Tiger I wczesna wersja
Wielkie dzięki dobry człowieku, to ty powinieneś instrukcje pisać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2014, o 10:27 
Offline
pułkownik

Wiek: 43

Dołączył(a): 23 paź 2013, o 08:41
Posty: 4800
Lokalizacja: u nas na BYTKOWIE! :D
Podziękował : 180 razy
Otrzymał podziękowań: 175 razy
Safari Mobile 5.1 Safari Mobile 5.1
iPad iPad
Screen Resolution: 768 x 1024 768 x 1024
Model: VI B Königstiger
VI A Tiger-w warsztacie naprawczym
Stug III-w budowie
Opel Blitz-wóz zaopatrzenia
Opel Blitz-wóz techniczny
Sd.Kfz. 3a-wóz warsztat naprawczy
Sd.Kfz. 9 FAMO w budowie
Yoga-pies :)
Dobiłem podziękowania zeby dotał stówę :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2014, o 15:22 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 25 mar 2013, o 22:13
Posty: 1083
Lokalizacja: Polska Katowice
Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Google Chrome 37.0.206 Google Chrome 37.0.206
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1024 x 600 1024 x 600
Model: tygrys
No właśnie nawet mój zakuty czerep zaczyna coś łapać :P dzięki :ok


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 paź 2014, o 16:24 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 32.0 Firefox 32.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Nie ma za co chłopaki - przecież od tego jest forum.
Jak coś niejasne lub jakieś inne zagadnienia dotyczące ładowania czy pakietów, to pisać :)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2014, o 19:51 
Offline
st. szeregowy

Wiek: 41

Dołączył(a): 22 maja 2014, o 20:49
Posty: 46
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firefox 32.0 Firefox 32.0
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Tiger 1 Initial
Może komuś się przyda. Taka ładowarka potrzebuje dobrej jakości zasilacza. Jak chcecie dobrej jakości zailacz a wala się wam gdzieś stara obudowa od PC to bardzo łatwo można przerobić zasilacz z niej.
1) wymontujcie zasilacz
2) znajdzie odpowiedznie napięcie do ładowarki woltomierzem.
3) pozbyć się reszty zbędnego okabłowania
4) dorobić zaciski albo jakąś wtyczkę do ładowarki

Tym sposobem mamy wysokiej jakości wydajny zailacz do ładowarki powyżej opisanej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2014, o 19:53 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 19:14
Posty: 3545
Lokalizacja: Szczyrk
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Google Chrome 37.0.206 Google Chrome 37.0.206
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Abrams SEP Tusk
Maus
SU-152
Jagdtiger
Dobry patent! Na pewno sporo osób ma gdzieś zabytkowe pecety, które nikt i tak by nie kupił heh

_________________
Nasz FB: https://www.facebook.com/rctankpl/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL