Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
KUCZY
KUCZY






Teraz jest 22 wrz 2021, o 12:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sty 2015, o 21:44 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Firefox 34.0 Firefox 34.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Hej,
Ostatnio (już w sumie dosyć dawno temu...) Elmod wymyślił nowy typ pakietów dźwiękowych - z super technologią imitującą np. płynny wzrost obrotów silnika. Ich użycie na starszych płytkach jest możliwe, ale niestety wymaga posiadania aktualnego firmware'u. Z tego co wiem to nikt z Nas jeszcze nie aktualizował tego, który wgrany był fabrycznie.

Sama procedura nie jest trudna, ale wymaga posiadania sprzętu z już zainstalowanym bootloaderem oraz przejściówki USB. Jak sprawdzić czy mamy właściwą wersję softu? Prosto - na płytkach (zarówno blastera jak i podstawki elmoda) macie nalepki z numerem wersji. Jak po numerze jest "BL" to dobry znak (ale zerknijcie jeszcze tutaj - http://www.rceifel.de/forum/showthread.php?t=8151).

Jeśli wasz hardware może być sflashowany w domowych warunkach to ściągnijcie najnowszego elmod configuratora (jeśli jeszcze nie macie) oraz zawartość karty SD.

W pierwszej kolejności przerzućcie nową zawartość na kartę elmoda (trzeba rozpakować tego zipa ściągniętego ze stronki) a następnie aktywować programem soundmanager (który też tam jest) wybrany set dźwięków (na zielono są oznaczone te nowe).

Samo flashowanie przeprowadza się z poziomu Elmod configuratora. Trzeba:
- mieć naładowaną baterię,
- odłączyć od Elmoda silniki i serwa (ja polecam odłaczyć wszystko - ledy, regle też),
- włączyć na kompie configurator,
- podpiąć kabel USB,
- włączyć zasilanie trzymając przycisk na flashowanej płytce przez około 3 sekundy,
- po puszczeniu przycisku configurator powinien rozpoznać podłączone urządzenie i uruchomić się w trybie bootloadera. W tym trybie pojawia się na środku czerwony przycisk do update'u firmware'u. Klikamy go i postępujemy zgodnie z wytycznymi.

Operację tą w przypadku "zeszłorocznych" płytek trzeba powtórzyć dwa razy - dla blastera i dla płytki głównej osobno. Nowsze prawdopodobnie mają już aktualny firmware.
polecam także ściągnięcie ze strony producenta instrukcji do samego configuratora - tam jest krótki rozdział o flashowaniu.

Miłej operacji :) I co złego to nie ja.

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565



Za ten post autor vanHasen otrzymał podziękowania - 2 kevin(13 sty 2015, o 21:51), tanker138(14 sty 2015, o 09:17)
Ocena:22.22%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sty 2015, o 21:56 
Offline
pułkownik

Wiek: 43

Dołączył(a): 23 paź 2013, o 08:41
Posty: 4800
Lokalizacja: u nas na BYTKOWIE! :D
Podziękował : 180 razy
Otrzymał podziękowań: 175 razy
Google Chrome 39.0.217 Google Chrome 39.0.217
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: VI B Königstiger
VI A Tiger-w warsztacie naprawczym
Stug III-w budowie
Opel Blitz-wóz zaopatrzenia
Opel Blitz-wóz techniczny
Sd.Kfz. 3a-wóz warsztat naprawczy
Sd.Kfz. 9 FAMO w budowie
Yoga-pies :)
vanhasen napisał(a):
bootloadera...
...rozdział o flashowaniu.


te trudne słówka vanSola to niech nie budzą grozy.
Jak zawsze elmod był dość intuicyjny, tu jest prosty i działający.
Dodam od siebie, że może być potrzeba włączenia obu programów (sound menagera i elmod conf) w windzie z jako administrator (prawy przycisk myszy i klik). Jeżeli nie działa dalej reset Waszego ulubionego windowsa...

I jestem pewien że dźwięki jedynki będą co najmniej tak fajne jak dwójki, jak nie lepsze.
I co, ibu i reszta w tyle :D


......daaaaleko


UPDATE!:
Należy przed rozruchem silnika czołgu ponownie go ustawić trzymając wciśnięty przycisk z głównego elmoda aż kety kręcić się będą do przodu!



Za ten post autor kevin otrzymał podziękowanie od tanker138(14 sty 2015, o 09:19)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2015, o 01:04 
Offline
porucznik
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 11:10
Posty: 1798
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 129 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Firefox 35.0 Firefox 35.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger I wczesna wersja
Coś nie tak mi idzie , co prawda aktualizacja się udała, tak mi pokazuje configurator, że jest wersja płytki 2.00 i blastera 2.01 , ale najpierw dźwięki były stare, teraz nie ma wcale, a dioda blastera świeci czyli powinno działać.
Jak sprawdzam zawartość karty(wyciągnąłem z blastera i do adaptera), to nie ma nowych dźwięków, jak je tam wciepnąć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2015, o 08:18 
Offline
pułkownik

Wiek: 43

Dołączył(a): 23 paź 2013, o 08:41
Posty: 4800
Lokalizacja: u nas na BYTKOWIE! :D
Podziękował : 180 razy
Otrzymał podziękowań: 175 razy
Safari Mobile 5.1 Safari Mobile 5.1
iPad iPad
Screen Resolution: 768 x 1024 768 x 1024
Model: VI B Königstiger
VI A Tiger-w warsztacie naprawczym
Stug III-w budowie
Opel Blitz-wóz zaopatrzenia
Opel Blitz-wóz techniczny
Sd.Kfz. 3a-wóz warsztat naprawczy
Sd.Kfz. 9 FAMO w budowie
Yoga-pies :)
Na karcie jest plik exe, z managerem.
Włącz go i ustaw dźwięki tigera next gen. Swieci sie na zielono cała lista nowych dźwięków w programie.
Możliwe ze będziesz musiał go uruchomić jako administrator, prawy przycisk myszy!
Jeżeli nie zadziała, reset kompa.
Mnie np za drugim razem działa uruchamianie procedury w programie, za pierwszym razem w nieskończoność jest komunikat ze w toku. Reset kompa i ponownie to samo, jest git.
Ps. Blastera światło chyba nie powinno sie świecić jeżeli wszystko jest ok. Wlasnie jeżeli nie ma co grać, swieci.
Ps2. Tu procedura ręcznego rozpakowania plików do katalogu nie zadziała :(

Ps3. Czy skasowałeś przed powyższym cała zawartość karty ze starociami?



Za ten post autor kevin otrzymał podziękowanie od tanker138(15 sty 2015, o 12:33)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2015, o 10:43 
Offline
porucznik
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 11:10
Posty: 1798
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 129 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Mozilla Mozilla
Nokia Nokia
Screen Resolution: 396 x 660 396 x 660
Model: Tiger I wczesna wersja
Z włączaniem to spoko se radzę , przeważnie uruchamiam jako administrator i jest git.
Nie skasowałem staroci, jak to zrobić?
Boję się żeby nie wywalić czegoś potrzebnego.
Czyli wszystko trzeba robić przez ten kabel configuratora?
Nie wyciągać karty?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2015, o 11:03 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Nie no... bez wyciągnięcia karty SD nie podmienisz jej zawartości.
Potrzebujesz po pierwsze adaptera z microSD na SD (takiej jakby normalnej karty SD z dziurą do włożenia microSD) a po drugie jakiegoś adaptera/przejściówki do kart SD.
Podpinasz za ich pomocą swoją microSD z Elmoda bezpośrednio do komputera, pojawi się widoczna jak pen USB - zgrywasz wszystko co na niej jest do jakiegoś katalogu, czyścisz zawartość i wgrywasz nową.
Na koniec aktywujesz wybrany set sa pomocą sond managera.

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565



Za ten post autor vanHasen otrzymał podziękowanie od tanker138(15 sty 2015, o 12:33)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2015, o 11:41 
Offline
porucznik
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 11:10
Posty: 1798
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 129 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Mozilla Mozilla
Nokia Nokia
Screen Resolution: 396 x 660 396 x 660
Model: Tiger I wczesna wersja
Ok.mam adapter do mini sd i taki do karty żeby podpiąć do usb.
Czy dobrze rozumiem, jak już mam podłączone, to po prostu kopiuję zawartość karty, potem usuwam jej
zawartość (wszystko to ręcznie na kompie).
Na koniec na pustą kartę przy pomocy sound menagera wgrywam
nową zawartość , czy też to robię ręcznie (kopiuj wklej)?
Co do aktywacji to też przez adapter czy to już po włożeniu
karty do blastera configuratorem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2015, o 12:22 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Najpierw zrób sobie "backup" tego co masz na karcie - czyli zgraj starą zawartość na dysk. Może niekonieczne, bo ponoć te stare zestawy się powtarzają, ale na wszelki wypadek...
Potem wykasuj wszystko z karty.
Następnie wgraj wszystko to co masz w zipie ściągniętym ze stronki Elmoda.
I na koniec z karty microSD uruchom tego sound managera.

Wszystko robisz na kompie, w ramach zwykłego zarządzania plikami. Nie używasz Elmod configuratora.

A przy okazji przypomnę - po podpięciu przejściówki USB do BLASTERA i odpaleniu Elmod configuratora będziecie mieli inny zestaw opcji niż po podpięciu jej do płytki głównej Elmoda. Jest sporo róznych dodatkowych ustawień dźwieku.

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565



Za ten post autor vanHasen otrzymał podziękowanie od tanker138(15 sty 2015, o 12:33)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2015, o 12:39 
Offline
porucznik
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 11:10
Posty: 1798
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 129 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Firefox 35.0 Firefox 35.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger I wczesna wersja
No teraz myślę że kumam, popołudniu powalczę i dam znać jak poszło.
Dzięki wam Vanjedi i SkyKev.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2015, o 10:26 
Offline
porucznik
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 11:10
Posty: 1798
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 129 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Mozilla Mozilla
Nokia Nokia
Screen Resolution: 396 x 660 396 x 660
Model: Tiger I wczesna wersja
Poszło :).
Co prawda kilka lub kilkanaście razy musiałem resetować kompa
i od nowa wgrywać dźwięki, bo coś się wieszało ale w końcu
się udało.
Dźwięki super.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL