Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
KUCZY
KUCZY






Teraz jest 22 wrz 2021, o 12:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 mar 2016, o 22:26 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Przełączniki są przydatne przy configu elmoda (nie wiem jak w innych płytkach), a Turnigy 9x posiada org tylko jeden przełącznik 3-pozycyjny,więc gdyby ktoś chciał dołożyć dodatkowy przełącznik/przełączniki 3-pozycyjny/e do potencjometru/ów (zamiast zastępując go/je), to tu podaję schemat:
Załącznik:
poti-switch.jpg
poti-switch.jpg [ 5.64 KiB | Przeglądane 3022 razy ]

oraz bardziej "łopatologicznie":
Załącznik:


Ta modyfikacja daje możliwość szybkiego przełączania się miedzy wartościami -100,+100 oraz ustawieniem potencjometru - załóżmy ustawimy potencjometr na +20, to mamy -100/+20/+100. Daje to możliwość ustawienia dowolnej wartości pomiędzy wartościami skrajnymi. Rezystor 1koHm jest tutaj po to,żeby uniknąć ewentualnego zwarcia w przypadku, gdybyśmy ustawili potencjometr na +100,a przełącznik na -100.
Rezystor "ograniczy wychył" potencjometru do około 95%, więc jeśli chcemy mieć pełen zakres na potencjometrze (od -100 do +100), to musimy skalibrować apkę - potencjometrami kręcić do maksymalnych wartości,ale nie ruszać przełączników podpiętych do nich podczas kalibracji, bo jeśli "pstrykniemy" przełącznikami, to skalibrujemy maksymalny wychył potencjometru na około 95%.
Uff... Mam nadzieję,że wszystko jasne :D
Ja zamontowałem przełączniki (on) off (on), czyli same wracają do neutrum w taki sposób:
Załącznik:



Jak coś niejasne to pytać :)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 mar 2016, o 22:43 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome 48.0.256 Google Chrome 48.0.256
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Super :)
Można jakoś wywalić pokrętło i zamiast niego wsadzić przełącznik?

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 mar 2016, o 22:58 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6341
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: Ukończony Firefly "Żądło"
W budowie PL-01 Concept
Grzebanie w apkach to już wyższa szkoła jazdy <szok>

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 mar 2016, o 23:06 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
vanhasen napisał(a):
Super :)
Można jakoś wywalić pokrętło i zamiast niego wsadzić przełącznik?

Tak da radę, tylko po co, skoro można mieć "oba w jednym".
Jeśli jednak chcemy zamienić potencjometr na przełącznik to wystarczy wylutować potencjometr i w jego miejsce dać przełącznik 3-pozycyjny, przy czym na skrajnych "nóżkach" trzeba dać rezystory 2,5koHm połączone z środkową nóżką(2szt po jednym na nóżkę - dlatego 2x 2,5koHm, bo potencjometr jest 5koHm) - z własnego doświadczenia wiem, tez że 2x 2,4koHm wystarczą :)
schemat:
Załącznik:
sch2.jpg
sch2.jpg [ 11.46 KiB | Przeglądane 3013 razy ]


oraz filmik z przełącznikami 3-pozycyjnymi podpiętymi pod 2 potencjometry

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 mar 2016, o 08:06 
Offline
st. chorąży sztabowy
Avatar użytkownika

Wiek: 42

Dołączył(a): 28 lip 2014, o 22:41
Posty: 1157
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Firefox 45.0 Firefox 45.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: Panzer IV H, Stug III B, Kubuś, Marder III, Jagdpanther
Świetna sprawa! Dzięki za podzielenie się.

_________________
Profil G+ https://plus.google.com/u/0/101254460641392853830


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 mar 2016, o 11:10 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
SirWolk napisał(a):
Świetna sprawa! Dzięki za podzielenie się.

Od tego jest forum :P

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL