Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
KUCZY
KUCZY






Teraz jest 22 wrz 2021, o 12:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 gru 2016, o 12:32 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Czołgiem!
Będąc na obczyźnie nie mam dostępu do modeli :(, a co za tym idzie pozostaje mi tylko wertowanie internetu itp (oczywiście o ile siedzę w "hacjeńcie" :D). Znalazłem ostatnio fajną rzecz w postaci micro kontrolera AVR (czyli programator procesorów z rodziny Atmel), który bez problemu zmieści się w obudowie T9X ;)
#zamówiłem #przyszło #ojapierdziele #ale_maleństwo :D

Polutowałem wg opisu o instalacji złącza ISP do procesora w apce i działa! Ba! Ma nawet własne zasilanie, dzięki czemu nie trzeba do programowania apki włączać zasilania - co za tym idzie można śmiało ładować LiPola i jednocześnie "bawić" się ustawieniami :) (warunek podpięcie do portu USB/PowerBanka czy innego źródła zasilania USB).
Załącznik:



Jako,że chciałem mieć możliwość otwarcia apki i dłubania bez potrzeby wlutowywania za każdym razem programatora, to postanowiłem zrezygnować z portu do ładowania aku NiMH w apce (ktoś kiedykolwiek tego używał? :he ) i tam przypasować programator. Złącze to jest na osobnym plastikowym elemencie, więc łatwo się go wypina/wpina w apkę :ok
Zresztą zdjęcia mówią same za siebie :)
Załącznik:


Załącznik:


Załącznik:



Programator "świeci" po załączeniu zasilania - może to minus, bo ciągnie prąd (dioda czerwona SMD ma maksymalny pobór prądu 20mA :he ), a może i plus, bo przynajmniej wiadomo,że procek dostaje właściwe zasilanie i w ciemności będzie widać,że apka jest włączona (jeśli ktoś nie ma ustawionego alarmu i/lub zamontowanego podświetlenia ekranu).
Załącznik:




Programator ten kosztuje około 3$ (więcej wołają sobie za zwykłego USBasp w PL), a znaleźć go można poprzez wpisanie w wyszukiwarkę "usb tiny isp micro". :ok

Największym dla mnie plusem jest to,że w każdej chwili, niemalże na każdym kompie mogę zrobić update firmware w przypadku "eeprom error" lub zgrać/wczytać od kogoś ustawienia do mojej apki, bez potrzeby noszenia ze sobą programatora ;)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2016, o 16:58 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 19:14
Posty: 3545
Lokalizacja: Szczyrk
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Google Chrome Mobile 55.0.288 Google Chrome Mobile 55.0.288
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: Abrams SEP Tusk
Maus
SU-152
Jagdtiger
Adikx - apka master :)

_________________
Nasz FB: https://www.facebook.com/rctankpl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2016, o 17:22 
Offline
st. sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 42

Dołączył(a): 9 sty 2016, o 12:53
Posty: 536
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 56 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Google Chrome 55.0.288 Google Chrome 55.0.288
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger 1 ,Konigstiger,Jagdtiger,Jagdpanther
No fajny patent , lutowanie w apce jest na te same ścieżki czy jest jakoś pozamieniane ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2016, o 17:31 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6341
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: Ukończony Firefly "Żądło"
W budowie PL-01 Concept
Adrian, do końca nie "trybię" co piszesz :scratch , ale fajnie że jesteś szczęśliwy i że się udało :D

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2016, o 17:54 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
snake666pl napisał(a):
No fajny patent , lutowanie w apce jest na te same ścieżki czy jest jakoś pozamieniane ?

Wsio to samo - na drugim zdjęciu widać na programatorze,że są oznaczenia takie same jak dla złącza ISP.

@UZI - w skrócie - mały programator, który jest umieszczony wewnątrz apki, a co za tym idzie nie trzeba nosić zewnętrznego programatora ze sobą w razie "w" ;)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2016, o 18:37 
Offline
porucznik
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 11:10
Posty: 1798
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 129 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Mozilla Mozilla
Android Android
Screen Resolution: 403 x 671 403 x 671
Model: Tiger I wczesna wersja
Brawo ty :).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2016, o 18:46 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6341
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: Ukończony Firefly "Żądło"
W budowie PL-01 Concept
Teraz czaję :ok
W mim didżejskim pulpicie wielkości fortepianu to jest w standardzie ;)

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2016, o 18:47 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome 54.0.284 Google Chrome 54.0.284
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
No -dobre to jest. Ja swój "zwykły" programator gdzieś zgubiłem :zły

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2017, o 11:29 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 51.0 Firefox 51.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Pany po części zła wiadomość - ten mikroprogramator jest na kontrolerze ATTiny44, a ten z kolei nie jest w stanie zaadresować więcej niż 64kb pamięci. Zatem możliwość instalacji tego mikrokontrolera jest tylko w aparaturach z procesorem M64, przy procesorze M128 wywala błędy przy weryfikacji softu - Chyba dlatego nie mogłem dać rady wgrać tediemu logo do softu er9x - on też ma M128 u siebie.
Także patent na programator w obudowie jest ok, ale tylko dla płyt głównych z prockiem AtMega 64 :ok
W przypadku tego drugiego procka, niestety trzebaby pokombinować z innym programatorem.

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL