Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
KUCZY
KUCZY






Teraz jest 22 wrz 2021, o 12:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2016, o 20:21 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Czołgiem :)

Jako wszyscy wiedzą, że jedną z moich ulubionych rzeczy jest grzebanie w apce, to podzielę się nowym upgradem :)
Koszt operacji - ~70zł (moduł FlySky FS-RM002) - na dzień dzisiejszy (28.12.2016) na banggood.com (może być i taniej jeśli, ktoś ma drugą T9X ze sprawnym modułem lub kupi używany moduł) - nie liczę dodatkowego odbiornika.
Wymagania - soft er9x lub inny który potrafi modulować sygnał 16ch w PPM
Czas wykonania - 30-40 min nawet dla kogoś, kto uważa, że ciężko mu się lutuje (najtrudniejsze lutowanie - antena)
Możliwości - 16 niezależnych kanałów w jednym czasie! (full opcji Elmoda Fusion Pro + 8ch na dowolne rzeczy - np ruchome włazy czy MG ;) )

Zatem do dzieła:
Najpierw otwieramy oryginalne "pudełeczko" moduły T9X, coby dobrać się do anteny i ją odlutować. Odlutowuje się ją w dwóch punktach - sygnał i ekran - zaraz koło siebie (nie wrzucam zdjęcia bo po otworzeniu widać, gdzie leci szary przewód ;) )
Następnie do modułu dolutowujemy 3 przewody ("+", "-" i "sygnał") - ja swoją część płytki stykowej podciąłem,żeby była mniejsza - nie miałem płytki stykowej do przylutowania na nią, a "walających" się elementów na kablach nie chciałem :)
Załącznik:



Wylutowałem też przycisk do bindowania i umieściłem z tyłu w porcie trenera (z którego i tak nie będę korzystał, a przycisk idealnie tam pasuje :ok ) - aby "włączyć" tryb bindowania, należy zewrzeć (przyciskiem) "-"(minus) z modułu i zaznaczony na niebiesko na zdjęciu wyżej punkt - kto bindował jakikolwiek odbiornik T9X ten wie jak to się robi, wiec nie będę opisywał całej operacji ;)
Załącznik:



Ja swój moduł umieściłem w miejscu na zdjęciu - nie przeszkadza on tam w żaden sposób drążkom, ani innym elementom po złożeniu apki do kupy. Moduł włożyłem do termokurczki i wkleiłem na klej na gorąco (należny pamiętać o przylutowaniu anteny w miejsce w module z którego ją odlutowaliśmy - ekran + sygnał - oraz przylutowaniu 3 przewodów - kolory kabli na zdjęciach odpowiadają ich "funkcji" - czerwony "+", czarny "-" i żółty "sygnał" - do płytki na "pleckach" apki).
U mnie z modułu wychodzą jeszcze 2 przewody (niebieski i czerwony) do przycisku bindowania :)
Załącznik:


Załącznik:



Po wszystkim apkę składamy do kupy montujemy dodatkowy moduł z tyłu w gnieździe i w opcji "protocol" w menu modelu zmieniamy opcję 8ch na 16ch.
Załącznik:



BRAWO! Mamy już w pełni działającą apkę z 16 kanałami! yes :yahoo :ok

Oczywiście wszystkie dodatkowe kanały programuje w menu modelu - moduł który mamy wewnątrz apki odpowiada za kanały 9-16, a ten w gnieździe za kanały 1-8. Oba moduły są włączone cały czas kiedy apka jest zasilana, nawet kiedy w menu modelu mamy ustawioną opcję 8ch. Myślałem o zamontowaniu włącznika/wyłącznika wewnętrznego modułu, ale zrezygnowałem z tego - oba moduły są w pełnej gotowości, a nie pobierają znowu, aż tyle prądu (co ile w końcu ładujemy nasze T9X? :he )
Dodatkowo zawsze można "podstawowe" funkcje przypisać do wewnętrznego modułu i kanałów 9-16 (np pełną obsługę Elmoda), a "dodatkowe" do tego "wyjmowanego" (kanały 1-8) i w razie czego wyjmować moduł :ok

Dodatkowo napiszę,że do oryginalnego modułu T9X jak i FS-RM002 możemy zbinodować odbiorniki tk-6ch i gt2-3ch (które są tańsze) jeśli nie potrzebujemy wszystkich dodatkowych 8ch. Np pełna obsługa Elmoda na odbiorniku T9X 8ch, a dodatkowy otwierany właz i ruchomy MG (na te 2 dodatkowe opcje potrzeba 2 niezależnych serw,a więc dwóch kanałów) na odbiorniku gt2-3ch :ok

Moja apka prezentuje się tak:
Załącznik:


Załącznik:



i na koniec zdjęcie z wyjętym modułem:
Załącznik:



Jakby coś było nie jasno lub jakieś inne pytanka to walić śmiało :friends :he

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA



Za ten post autor adikx5 otrzymał podziękowania - 2 Amaral(10 kwi 2018, o 13:10), kevin(28 gru 2016, o 20:42)
Ocena:22.22%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 21:14 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome 55.0.288 Google Chrome 55.0.288
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
No to mamy problem - ja widzę na apce tylko 14 knefli/pokręteł/manetek :(

A tak na poważnie - bomba!

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 21:19 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
vanhasen napisał(a):
No to mamy problem - ja widzę na apce tylko 14 knefli/pokręteł/manetek :(

A tak na poważnie - bomba!

Konrad - definiujesz przełączniki logiczne (w er9x 12 sztuk) lub przypisujesz wedle kombinacji, np przełącznik 3 pozycyjny - pozycja 1 (na drążkach kanały 1-4), pozycja 2 (kanały 5-8), pozycja 3 (kanały 9-12) itd itp ;)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 21:20 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome 55.0.288 Google Chrome 55.0.288
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
No tak, ale do tego już trzeba 3ciego stopnia wtajemniczenia :)

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 21:22 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
vanhasen napisał(a):
No tak, ale do tego już trzeba 3ciego stopnia wtajemniczenia :)

Niekoniecznie - wystarczy znajomość polskiego alfabetu i trochę logicznego myślenia :he
viewtopic.php?f=70&t=1462
w drugim poście ;)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 21:26 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome 55.0.288 Google Chrome 55.0.288
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
:) Nie da rady dorobić dwa przełączniki?

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 21:28 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Oj - da się, ale to już trzeba się zaopatrzyć w dodatkową płytkę 9Xtreme. Jeśli Cię to zainteresowało to odsyłam do lektury :
http://openrcforums.com/forum/viewtopic ... 126&t=7987

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 gru 2016, o 23:01 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6341
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 720 1280 x 720
Model: Ukończony Firefly "Żądło"
W budowie PL-01 Concept
Świetna robota Adrian :ok
Ale nie pokazałeś wszystkim swojej ostatniej wersji ergonomicznego rozmieszczenia dodatkowych włączników :he


Załączniki:
adikx9x.jpg
adikx9x.jpg [ 93.64 KiB | Przeglądane 4779 razy ]

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2016, o 00:54 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 14 maja 2015, o 23:42
Posty: 918
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Firefox 50.0 Firefox 50.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: HL - Tiger 131
HL - KW-1E
Radiowy jeż xD


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2016, o 08:19 
Online
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 19:14
Posty: 3545
Lokalizacja: Szczyrk
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Google Chrome Mobile 55.0.288 Google Chrome Mobile 55.0.288
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: Abrams SEP Tusk
Maus
SU-152
Jagdtiger
UZI MS Paint Master :szydera

_________________
Nasz FB: https://www.facebook.com/rctankpl/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL