Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 27 paź 2021, o 10:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2016, o 15:59 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 16 gru 2015, o 19:34
Posty: 13
Lokalizacja: Jersey
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome Mobile 48.0.256 Google Chrome Mobile 48.0.256
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Witam,mój tygrysek zajechał już drugą dymiarkę.Problem wynika z przepalenia się spirali. Próbowałem ją zrobić z miedzianego drutu niewiele grubszego od oryginału, niestety pompka zaczęła się zacinać, a teraz już nie działa wogóle. Przypuszczam że teraz będzie trzeba wymienić także elektronikę.Czy ktoś próbował już naprawiać tą spirale? Tyle tylko wiem że powinien to być drut oporowy (kanthal), nie znam odporności tej grzałki,
wiec tu leży problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lut 2016, o 19:38 
Offline
st. chorąży sztabowy
Avatar użytkownika

Wiek: 42

Dołączył(a): 28 lip 2014, o 22:41
Posty: 1157
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Firefox 43.0 Firefox 43.0
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Panzer IV H, Stug III B, Kubuś, Marder III, Jagdpanther
Na to nie ma rady. Każdy drut się w końcu przepali. Ja przerabiałem dymiarkę wstawiając między innymi zamiast oryginalnej spirali drut oporowy średnicy 0.4mm. Omomierzem zmierzyłem odcinek o oporności 12 Ohm i uciąłem. Potem zwinąłem na kształt tamtej i gotowe. Drutu użyłem takiego z grzałki z e-papierosów. Ja swoją podłączyłem bezpośrednio do akumulatora i dla tego taga oporność, bo oryginalna grzałka ma z tego co pamiętam 18 Ohm.

_________________
Profil G+ https://plus.google.com/u/0/101254460641392853830


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lut 2016, o 20:21 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 25 mar 2013, o 22:13
Posty: 1083
Lokalizacja: Polska Katowice
Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Google Chrome 48.0.256 Google Chrome 48.0.256
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1024 x 600 1024 x 600
Model: tygrys
Witam ktoś tutaj kiedys pisał że zamiast drutu oporowego dał ,,chyba jakis opornik w porcelanowej oprawce,, pisze chyba bo nie do konca pamietam czy to tak było i czy nie pisze głupot


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lut 2016, o 21:24 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
tedi721 napisał(a):
Witam ktoś tutaj kiedys pisał że zamiast drutu oporowego dał ,,chyba jakis opornik w porcelanowej oprawce,, pisze chyba bo nie do konca pamietam czy to tak było i czy nie pisze głupot

Chyba ja coś kiedyś takiego pisałem, choć nie mogę znaleźć tematu.
Próbowałem zastosowania opornika/rezystora, ale ten szybko się przepala. Zrobiłem więc grzałkę ze starego (przepalonego)bezpiecznika ceramicznego, na który nawinąłem drut oporowy, ale ja nie mierzyłem go, tylko robiłem kilka prób z długością aż do uzyskania pożądanego efektu - nieraz drut żarzył się do czerwoności, jak był za krótki.
Tutaj link do mojego tematu, który udało mi się "wygrzebać":
viewtopic.php?f=31&t=887&view=unread#unread

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lut 2016, o 22:43 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 26

Dołączył(a): 23 cze 2015, o 15:58
Posty: 11
Lokalizacja: Krynica
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1440 x 900 1440 x 900
Model: German Tiger I, Jagdpanther
Witaj. Ostatnio też bawiłem sie dymiarką. Załozyłem za gruby drut oporowy i dymiarka przestała pracować(nie działa silnik).Spaliło sie cos na płycie HL TK-rx18. Po diagnozie okazało sie, że spalił sie 1 tranzystor na płycie. Podłącz dymiarke bezposrednio do pakietu 7,2V jak zadziała silniczek a po podpieciu do płyty HL nie działa to na 100 procent spaliłes ten tranzystor. Jesli masz taki objaw to napisz podam ci nazwe tego tranzystora i miejsce na płycie HL.
Drut oporowy brałem z takiego opornika: (trzeba rozłupać obudowe i znajduje sie on w śodku, jest go bardzo dużo)
https://www.google.pl/search?q=opornik& ... S9oJu5M%3A


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2016, o 10:47 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 16 gru 2015, o 19:34
Posty: 13
Lokalizacja: Jersey
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome Mobile 48.0.256 Google Chrome Mobile 48.0.256
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Sprawdziłem dymiarkę, podłączajac pod baterię -działa. Wychodzi na to że "Maniek" masz rację co mogło się stać. Czekam na instrukcję. Dzięki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2016, o 15:37 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 26

Dołączył(a): 23 cze 2015, o 15:58
Posty: 11
Lokalizacja: Krynica
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1440 x 900 1440 x 900
Model: German Tiger I, Jagdpanther
Tranzystor to B772 taki z dziurką w środku. Ja kupiłem go na tej aukcji:
http://allegro.pl/2sb772-b772-pnp-to-12 ... 19852.html
Na płycie znajduje się on dokładnie w tym miejscu, obok wpięcia dymiarki:
http://zapodaj.net/732f1b956ec6f.jpg.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2016, o 16:25 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 16 gru 2015, o 19:34
Posty: 13
Lokalizacja: Jersey
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome Mobile 48.0.256 Google Chrome Mobile 48.0.256
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Zamówiłem od Chińczyków tranzystor,bo w mojej okolicy jest niedostępny, mam nadzieję że się sprężą z wysyłką. Teraz drugi problem, -jakiej średnicy użyć drutu do zrobienia grzałki, żeby znowu coś nie spalić, lub jakiś inny patent na to.Maniek jeszcze raz dzięki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2016, o 23:44 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 26

Dołączył(a): 23 cze 2015, o 15:58
Posty: 11
Lokalizacja: Krynica
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1440 x 900 1440 x 900
Model: German Tiger I, Jagdpanther
Tak jak inni pisali z grzałki od e-papierosa (nie testowałem) lub rozwal jakis opornik powinien być w nim drut oporowy. Ja mialem taki jak podałem w linku i jest idealny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2016, o 17:16 
Offline
szeregowy
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 16 gru 2015, o 19:34
Posty: 13
Lokalizacja: Jersey
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome Mobile 48.0.256 Google Chrome Mobile 48.0.256
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Coś nie wychodzi mi naprawa dymiarki,już 3 tranzystory
spaliłem i nic.Próbowałem juz z drutami 5,10,15amp,drutem grzałkowym 0,4mm i nic.Powoli zaczynam już odpuszczam,jeszcze jeden pomysł przetestuje,czyli opornik 12ohm 0,5w owinięty materiałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL