Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
razor66
razor66






Teraz jest 6 maja 2021, o 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2016, o 13:35 
Offline
st. sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 9 sty 2016, o 12:53
Posty: 520
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Google Chrome 49.0.262 Google Chrome 49.0.262
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger 1 ,King Tiger ,Jagdtiger,Jagdpanther
jakie silniki bez-szczotkowe mogę zastosować do napędu hl ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 13:58 
Online
Avatar użytkownika

Wiek: 37

Dołączył(a): 25 lut 2013, o 12:22
Posty: 2875
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 61 razy
Otrzymał podziękowań: 130 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger I 1331
King Tiger 222
M1A2 Abrams SEP
To będzie dość trudne połączenie. Są jednak tacy którzy połączyli przekładnię HL z bezszczotą. Szukaj na naszej giełdzie.
A swoja droga kolego trzeba by się spotkać kiedyś i pojeździć, bo widzę, żeś z grodu Kraka. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:11 
Offline
st. sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 9 sty 2016, o 12:53
Posty: 520
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Google Chrome 49.0.262 Google Chrome 49.0.262
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger 1 ,King Tiger ,Jagdtiger,Jagdpanther
no najwyższy czas ktoś z krk to morze w niedzielke ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:11 
Offline
st. sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 9 sty 2016, o 12:53
Posty: 520
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Google Chrome 49.0.262 Google Chrome 49.0.262
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger 1 ,King Tiger ,Jagdtiger,Jagdpanther
dzisiaj robie z sewrami to powinno byc gotowe na niedziele :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:16 
Online
Avatar użytkownika

Wiek: 37

Dołączył(a): 25 lut 2013, o 12:22
Posty: 2875
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 61 razy
Otrzymał podziękowań: 130 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger I 1331
King Tiger 222
M1A2 Abrams SEP
Dam znac. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:23 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4232
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Gdzieś to pisałem, ale nasze forum już to "wysysło" :)

Tak po kolei - najpier musisz policzyć dwie rzeczy:
- jakie ma przełożenie twoja przekładnia (liczysz zęby, dzielicz, mnożysz - polecam zabawę z excelem :) w standardowych przekładniach powinno być pod 1:40)
- jakie obroty maksymalne chcesz mieć finalnie (najlepiej takie same jak orginał w 1:1)

Potem decydujesz jakie zasilanie wybierasz - 2s czy 3s.

No i wtedy możesz policzyć kV silnika, który da ci to czego potrzebujesz.
Powiedzmy że potrzebujesz max 400 obrotów/minutę. Załóżmy że masz przełożenie 1:40. Więc potrzebujesz silnika, który przy max napięciu da ci 16 000 obrotó/min.
Teraz załóżmy że chcesz mieć 2s - czyli 7,4V. Dzielisz 16 000 / 7,4 = 2160. Czyli teoretycznie potrzebujesz silnika około 2100 kV.

Kolejna sprawa to moc - silniki o tym samym kV mogą mieć różną.... tu cieżko coś doradzić. W moim 8-kilowym teciaku mam dwa EMAX GT2215 905KV - po 280 Wat każdy (przełożenie 1:20) i jest to odrobinę za dużo. W 12 kg Tygrysie mam 2x550 Wat (przełożenie 1:40). Generalnie - im większe opory (masywne gąsienice, dużo kół, duży wymiarowo model, duża masa modelu) tym większa moc jest potrzebna - przełoży się ona przy tym samym kV na większy moment obrotowy. Outrunnery zwykle mają moment obrotowy większy niż inrunnery.

No i na koniec ważna sprawa - dobierając silnik do gotowej przekładni musisz być w stanie przełożyć na jego oś zębatkę atakujacą. Czyli musisz mieć jakiś warsztacik i średnica wału musi być conajmniej podobna.

Jakbym jakieś herezje tu powypisywał w kwestii terorii silników bezszczotkowych to poprawcie :)

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:28 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6328
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 214 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 720 1280 x 720
Model: Ukończony Firefly "Żądło"
W budowie PL-01 Concept
Zgadzam się z przedmówcą :ok
Jedynie dodam od siebie że przekładnie HL mają tak marną jakość że montaż do nich bezszczoty to zbrodnia :nea

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:33 
Offline
st. sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 9 sty 2016, o 12:53
Posty: 520
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Google Chrome 49.0.262 Google Chrome 49.0.262
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger 1 ,King Tiger ,Jagdtiger,Jagdpanther
uzi to jednak doinwestować i zrobić przekładnie samemu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:49 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4232
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Jak tylko masz taką możliwość to nawet nie ma się co zastanawiać...

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 mar 2016, o 14:57 
Offline
st. sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 9 sty 2016, o 12:53
Posty: 520
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Google Chrome 49.0.262 Google Chrome 49.0.262
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Tiger 1 ,King Tiger ,Jagdtiger,Jagdpanther
pytanie czy moze byc na pasku klinowym czy bedzie za slabe ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL