Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 27 paź 2021, o 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:09 
Offline
plutonowy

Wiek: 53

Dołączył(a): 30 sie 2015, o 14:06
Posty: 284
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Google Chrome 48.0.256 Google Chrome 48.0.256
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: T-34/85 HL, M-16 Torro
Rozważam zakup tego sprzętu:
http://sklep.skyrc.pl/pl/p/Oryginalna-l ... -ACDC-/152

Miał ktoś z nim do czynienia lub używa go ??

Potrzebuję czegoś uniwersalnego, czyli podpinam się do sieci lub do akku, a ładować mogę wszystko co potrzebuję. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:27 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
Olek. Jak chcesz coś bardzo dokładnego i ze sprawdzonej firmy to polecam ICharger 106B [około 400zł] (potrzebujesz do tego zewnętrznego zasilacza - viewtopic.php?f=12&t=1013&view=unread#unread), która jest porównywalna z dokładnością pomiarów do profesjonalnych multimetrów. Jednak w naszym hobby wystarczy "zwykły klon" - Turnigy Accurcel 6, Eco Six, IMax B6, Alpha Redox (które zapewne ma większość użytkowników forum i chyba nie narzeka ;) ), które są o wiele tańsze, a mają te same funkcje. Jednak ich dokładność już nie jest taka dobra jak w przypadku firmowych - do ich produkcji użyto słabszej jakości komponentów, przez co są one dużo tańsze. Co wcale nie oznacza,że źle ładują - większość modelarzy używa właśnie tych tanich i jakoś sporadycznie zdarza się spotkać z negatywnymi opiniami.
Polecam Ci ładowarkę, którą sam używam (mam w domu Turnigy, Imaxa, Eco Six i Alphe :) ) ze sklepu znajomego modelarza (dużo chłopaków z forum już u niego zamawiało i są zadowoleni - z resztą Marcin da Ci pewnie jakąś gwarancję :ok ):
http://fckit.pl/pl/c/LADOWARKI%2C-ZASIL ... LANCERY/22
Jest dużo tańsza od tej którą znalazłeś,a posiada niemalże identyczne funkcje i naładujesz nią niemalże każde ogniwo - od LiPo, prze Liion, NiMH aż do aku samochodowego :ok
Chyba że zależy Ci na dotykowym ekranie i "innowacyjnym" wyglądzie za dużo większa kwotę :)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:37 
Offline
plutonowy

Wiek: 53

Dołączył(a): 30 sie 2015, o 14:06
Posty: 284
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Google Chrome 48.0.256 Google Chrome 48.0.256
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: T-34/85 HL, M-16 Torro
Zapomniałem dopisać, że interesuje mnie urządzenie które ma wbudowany zasilacz. Przerabiałem już zabawę z układem zasilacz + ładowarka i zawsze mnie to wkurzało, bo ja z natury to leniwiec jestem, dlatego wybór idzie w kierunku "kombo". Druga strona medalu to wolę zapłacić więcej, gdyż już kiedyś przeżyłem małe "kabum" na pakiecie, zresztą dowiedziałem się, że ostatnio poszła z dymem zaprzyjaźniona modelarnia, bo im się pakiety przy ładowaniu zapaliły. Dlatego tu jestem za sprzętem kosztownym ale pewnym, czyli jak piszesz zmontowanym na dobrych komponentach (choć nigdy nie wiadomo kiedy i co się wykrzaczy).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 mar 2016, o 13:51 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
AleksanderZielony napisał(a):
Zapomniałem dopisać, że interesuje mnie urządzenie które ma wbudowany zasilacz. Przerabiałem już zabawę z układem zasilacz + ładowarka i zawsze mnie to wkurzało, bo ja z natury to leniwiec jestem, dlatego wybór idzie w kierunku "kombo". Druga strona medalu to wolę zapłacić więcej, gdyż już kiedyś przeżyłem małe "kabum" na pakiecie, zresztą dowiedziałem się, że ostatnio poszła z dymem zaprzyjaźniona modelarnia, bo im się pakiety przy ładowaniu zapaliły. Dlatego tu jestem za sprzętem kosztownym ale pewnym, czyli jak piszesz zmontowanym na dobrych komponentach (choć nigdy nie wiadomo kiedy i co się wykrzaczy).

To,że firmowa, to wcale nie oznacza,że nie trafi się feler - choć duuużo mniejsze prawdopodobieństwo.
Olek NIGDY NIE ZOSTAWIA SIĘ PAKIETU BEZ NADZORU! Jeśli się "boisz" to zawsze możesz kupić lipo bag (http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... i-1-3-0229) lub ładować pakiet na metalowej podstawce (np w brytfance do ciasta).
Z tego co się dowiedziałem (nie wiem czy to prawda), to ktoś przez pomyłkę pakiet lipo ładował programem do NiMH i stąd przeładowanie i "samozapłon". Ja polecam tylko ładowanie z balanserem - ZAWSZE, choć przy dobrych firmowych pakietach nie jest to koniecznością przy każdorazowym ładowaniu.
99% przypadków zapalenia się LiPo to nieumiejętne obchodzenie się z pakietem. Trzeba wiedzieć kiedy pakiet już się do niczego nie nadaje (jest spuchnięty lub cele się rozjeżdżają pod obciążeniem) oraz dobierać odpowiedni prąd oraz program ładowania, nie doprowadzać do przeładowania (4.2V na cele) oraz unikać zwarcia (często kończą się rozjechaniem cel i pakiet na śmietnik) i można zapomnieć o tym,że LiPo nam się zapali.
Pakietów w miękkich "termokurczkach" nie wolno też "łamać" czy doprowadzić do uderzenia czegoś w nie - rozszczelnienie celi również może doprowadzić do samozapłonu
Chcesz ładowarkę z wbudowanym zasilaniem. Keine problem:
http://allegro.pl/redox-ladowarka-delta ... 30730.html

Ładowarki SkyRC mają tą samosą opinię co Turnigy i pozostałe klony. Jedynie na przód peletonu wysuwa się ICharger - ale ona jest za droga (stosunek jakości/funkcji i ceny)

Jak chcesz pogadać na ten temat, a masz czas to : 507 785 474 ;)


BTW - jak doprowadziłeś do wybuchu LiPo?

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 mar 2016, o 16:46 
Offline
plutonowy

Wiek: 53

Dołączył(a): 30 sie 2015, o 14:06
Posty: 284
Lokalizacja: Bytom
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Google Chrome 48.0.256 Google Chrome 48.0.256
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: T-34/85 HL, M-16 Torro
O tak chcieć pogadać :friends

A wybuchłem ze starości i otyłości, dawne czasy co to lipo nowością były, więc wiedza słaba, a co że pakiet owalny zamiast prostokątny :hehe ładować i latać, no i skończyło się na efektownym zapłonie, na szczęście ładowane na kamieniach w ogródku.
Co do sprzętu to zobaczymy, ja po prostu pytam, czy warto czy nie, bo po co przepłacać, jeśli można pieniążki ulokować w lepszym miejscu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 mar 2016, o 17:54 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 44.0 Firefox 44.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: ze mnie :P
AleksanderZielony napisał(a):
O tak chcieć pogadać :friends

A wybuchłem ze starości i otyłości, dawne czasy co to lipo nowością były, więc wiedza słaba, a co że pakiet owalny zamiast prostokątny :hehe ładować i latać, no i skończyło się na efektownym zapłonie, na szczęście ładowane na kamieniach w ogródku.
Co do sprzętu to zobaczymy, ja po prostu pytam, czy warto czy nie, bo po co przepłacać, jeśli można pieniążki ulokować w lepszym miejscu.

Dlatego dzwoń :)
Ja bym na Twoim miejscu jednak ulokował resztę pieniążków w np nowy pakiet 2s/3s lub coś innego. Jak pisałem - ja używam klonów - chłopki na tym forum też ich używają i nie narzekają - o ile wie jak się obchodzić z LiPo to nikomu nie jest to straszne :ok

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL