Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 27 paź 2021, o 10:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2017, o 19:45 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 51.0 64 bits Firefox 51.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: ze mnie :P
Czołgiem.
Jak już niektórzy się przekonali na własnej skórze - ElMod przy utracie sygnału lub komunikacie "low battery" zaczyna żyć swoim życiem :D
Otóż kwestia "low battery" została już rozwiązana przez Thomasa dawno temu (obecna wersja płytki - Fusion Pro już jest pozbawiona tego problemu) przez aktualizację softu - madeira soft aktualizuj w leo :)
Tu jest dowód od Thomasa:


wiec jedna sprawa rozwiązana.
Zostaje jeszcze kwestia braku zasięgu i tego, że w tym momencie ElMod "zapamiętuje" ostatni sygnał z odbiornika i jeśli w tym czasie model ma sygnał dodania gazu, to ten zaczyna spierdzielać sam i nie reaguje na nic (no chyba że stoi mu na drodze Maus Amarala :he )
Pisałem o tym z Thomasem - okazuje się, że nie jest to do końca wina ElModa...
Tylko tego, że odbiorniki 9X8C-V2 jak i ich klony oraz wszelkie 6-cio kanałowe odbiorniki współpracujące z modułem nadawczym RF9X-V2 (czyli org modułem z "plecków" Turnigy 9X) nie mają opcji FAIL SAFE - jest to funkcja która odpowiada za to jaki sygnał nada odbiornik w przypadku utraty lub zakłócenia sygnału od nadajnika.
Thomas napisał mi, że pierwsze słyszy, żeby były takie odbiorniki, bo jest to "podstawowa" funkcja (ten fail safe), ale widocznie mylił się - przez co nie zaimplementował do softu funkcji co ma zrobić płytka w przypadku utraty sygnału przez odbiornik.
Ma się przyjrzeć temu w następnej aktualizacji softu :ok - ale kiedy to będzie nie podał dokładnie :(

BTW - ElMod ucieka kiedy odbiornik straci sygnał dlatego, że odbiornik zapamiętuje ostatnią komende od nadajnika - gdyby miał fail safe, to można by było go ustawić na zero (neutral). Z tego co mi pisał Thomas wnioskuję, że ElMod nie inicjuje sygnału dla zewnętrznych ESC, a jedynie moduluje już otrzymany od odbiornika poprzez "nadanie dodatkowych funkcji/komend" jak np symulacja zmiany biegów, czy tym podobne.
Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.

Niestety Thomas nie przewidział tego, bo sam używa systemu Graupnera, który fakt faktem ma wypasione radia i odbiorniki, ale tam sam odbiornik jest w cenie porównywalnej do całego zestawu T9X :decha
Więc niestety, ale wszystkiego mieć nie można - nie można mieć dobrego radia i pełnego portfela :decha
Choć ja nie mówię, że system T9X jest zły - jest aż za dobry na cenę za jaką jest sprzedawany, pod warunkiem, że zmienimy soft i pobawimy się w modyfikacje - często wtedy dorównuje lub nawet przewyższa funkcjonalnością aparatury za ponad 1,5-2k zł :ok jednak "tego czegoś" mu brakuje... :zły
Sam przyznam, że jeszcze nie korzystałem (na szczęście nie miałem potrzeby) z funkcji fail safe u siebie w modelach (co najciekawsze to odbiorniki 3ch które mam w samochodach oraz które można sparować i używać z modułem RF9X-V2 mają funkcję fail safe! Dziwne to to rozumowanie kitajców :zły ).
Widocznie odbiorniki T9X są robione w najtańszy możliwy sposób (często czytałem opinie o tym jak antenki lubią się urwać z tego odbiornika), bo za niespełna 10$ nie można mieć już nic lepszego - nie ma obecnie na rynku tańszego odbiornika z 8ch - i co za tym idzie wszystko co "może się nie przydać" jest pomijane - m. in fail safe, a o telemtrii (raczej zbędna przy kierowaniu czołgiem ;) ) już nie wspomnę

Zatem musimy czekać, a Ci którzy boją się o model, to albo niech nie jeżdżą, albo niech sobie przyczepią do niego sznurek :he (nie pisze tu o użytkowaniach odbiorników z systemem fail safe, który jest POPRAWNIE SKONFIGUROWANY - bo jak będzie źle skonfigurowany to ElMod też pewnie "ożyje" :ok )

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA



Za ten post autor adikx5 otrzymał podziękowania - 3 kevin(2 mar 2017, o 20:12), madeira(3 mar 2017, o 07:21), UZI(2 mar 2017, o 20:40)
Ocena:33.33%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 20:43 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6344
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 219 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firefox 51.0 Firefox 51.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: Ukończony Firefly "Żądło"
W budowie PL-01 Concept
W Futabach jest ten system, ale jak pisze Adrian, inna półka. Generalnie polecam Futaby :ok

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 20:52 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 51.0 64 bits Firefox 51.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: ze mnie :P
Z tego co (już) wiem to tylko tanie chińczyki 8ch i 6ch (nie mylić z FrSky) nie mają tej opcji - wszelakie Turnigy, Euarge, HK, FlySky itd ;)
Futaba - jedna z najstarszych firm modelarskich - oni nawet standardy modelarskie wprowadzili

Ale nie ma się co przejmować - Thomas zapewne to ogarnie - a jak nie to Pany - mod 16ch i albo moduł na "pleckach" apki wraz z odbiornikiem innej firmy (bo samo radio T9X jest ok - tylko moduł w nim - najtańszym kosztem robiony - przysporzył nam problemów) albo odbiornik 3ch GT3-B/C (ma fail safe) i w niego podpinamy kanały odpowiedzialne za jazdę, a resztę w org odbiornik T9X i wszystko działa i ElMod nie spier..lalala :D - wyjście jest zawsze :ok

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 21:09 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 51.0 64 bits Firefox 51.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: ze mnie :P
BTW - bo pewnie w pierwszym poście nie wyraziłem się jasno i co poniektórzy których "namawiałem" do Turnigy 9X mogą mieć "pretensje" - To nie radio T9X jest pozbawione funkcji fail safe - ta funkcja jest (powinna być) wbudowana w odbiornik - działa na takiej zasadzie, że ustawia się na niej jaki sygnał, ma dać odbiornik, na poszczególnych kanałach przy utracie/zakłuceniu zasięgu. Sama apka jest jak najbardziej w porządku - tu za te niedogodności jest odpowiedzialny dodawany do niej tani moduł RF9X-V2 oraz wspópracujące z nim odbiorniki pozbawione funkcji fail safe - kiedyś T9X było sprzedawane bez modułu nadawczego - jak teraz 9XR Pro - i moduł trzeba było samemu dokupić. Producent jednak dodaje w standardzie taki tani system, żeby jak mniemam zachęcić kupujących - "bo czemu mam wydać 50$ na 9XR Pro i potem jeszcze 50$ na moduł z odbiornikiem, skoro mogę kupić T9X za 50$ już z modułem i odbiornikiem?" - pamiętajmy cena nie bierze się z niczego i tym samym, producent dając coś nie daje tego za free.
Zatem w razie czego w tym radiu można wymienić moduł nadawczy i odbiornik na dowolny w standardzie JR - ten org wywalamy wtedy z plecków, a antenkę albo odcinamy albo zostawiamy "atrapę" - szczegóły dla zainteresowanych u wujka google ;) lub jeśli ktoś chce to pomogę przy doborze.
ALE NIE WPADAĆ W PANIKĘ! Zobaczymy co Thomas zdziała :ok ewentualnie moje rozwiązanie z modem 16ch i odbiornikiem 3ch (fail safe) oraz 8ch w jednym modelu :)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Ostatnio edytowano 2 mar 2017, o 21:13 przez adikx5, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 21:12 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 19:14
Posty: 3553
Lokalizacja: Szczyrk
Podziękował : 78 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Google Chrome Mobile 56.0.292 Google Chrome Mobile 56.0.292
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: Abrams SEP Tusk
Maus
SU-152
Jagdtiger
Wg mnie to trochę dziwne, by twórca Elmoda założył, że użytkownicy mają sprzęt z funkcją fail safe. Znakomita większość tego nie ma.

Clark za 90$ odcina silniki po utracie sygnału, a Elmod za ponad 200€ nie. Trochę to słabe.

Nastepny Bytom chyba będzie bezpieczny z makietą na podłodze :szydera

_________________
Nasz FB: https://www.facebook.com/rctankpl/



Za ten post autor Amaral otrzymał podziękowanie od tedi721(9 mar 2017, o 23:11)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 21:21 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 51.0 64 bits Firefox 51.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: ze mnie :P
Bo Clark to chińczyk - a oni wiedzą jaki szmelc się u nich produkuje za małe pieniądze.
Nie bronię tu nikogo, ale ElMod jest najbardziej popularny w Niemczech i Australii. Nie wiem jak w Australii, ale w Niemczech pewnie zdecydowana większość używa rodzimego niemieckiego Graupnera.
To, że nas "nie stać" na porządny system radiowy, to niczyja wina :oops:
Ja rekomenduje T9X bo jest przede wszystkim tani i łatwy w modernizacji - nie kosztuje jak Futaba UZIego 1800zł tylko około 300zł...
Nasze czołgi "jeżdżą po ziemi", więc w teorii przy zakłóceniach czy utracie sygnału trzeba "gonić" jadący maks 15km/h model - więc ten system daje jeszcze rade, ale zapytajcie któregokolwiek "starego" lotnika jakie radio używa - za same radia dają tyle ile kosztuje miejski samochód osobowy <szok>

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 22:17 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 16 cze 2013, o 19:14
Posty: 3553
Lokalizacja: Szczyrk
Podziękował : 78 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Google Chrome 39.0.217 Google Chrome 39.0.217
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: Abrams SEP Tusk
Maus
SU-152
Jagdtiger
Clark to Tajwańczyk :jezor

Do czołgów nie trzeba wypasionych aparatur. I nie chodzi mi o Polską społeczność. Na zachodzie też nie potrzebują wypasionych :ok Głównie rozchodzi się o odpowiednią ilość kanałów w apce.

Już kończę dalsze wywody, bo to bez sensu. Elmod nie ma funkcji odcięcia przy utracie sygnału i kropka.

_________________
Nasz FB: https://www.facebook.com/rctankpl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 00:43 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 14 maja 2015, o 23:42
Posty: 918
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy
Firefox 51.0 Firefox 51.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: HL - Tiger 131
HL - KW-1E
A gdyby dać "jakoś" takiego fail safe-a?

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 06:47 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Google Chrome Mobile 56.0.292 Google Chrome Mobile 56.0.292
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: ze mnie :P
MaxXxi47 napisał(a):
A gdyby dać "jakoś" takiego fail safe-a?

Obrazek

Trzebaby było 2 takie urządzenia - na oba kanały od jazdy.
Co do używania tanich aparatur. Każdy dośwadczony modelarz Ci powie, że mając drogi i wypasiony model, nie będzie ryzykował utraty go poprzez stosowanie taniego systemu nadawczego (i tu znowu nie chodzi o samo radio - tylko o combo: moduł + odbiornik). Niestety, ale system org T9X jest podatny na zakłucenia ( można poczytać na tym w internecie) i dlatego ludzie często kupują go i wymieniają modulację.
Niestety ale ElMod to nie jest "tania półka cenowa" i dlatego jest raczej skierowany dla zamożniejszych odbiorców - podobnie jak wypasione aparatury.
BTW - skąd to info o tym, że większość ludzi(bo tak to zrozumiałem) używa tanich aparatur? Otóż bardzo często modelarze nie skupiają sie tylko na jednych pojazdach, tylko na różnych klasach i "gatunkach" - a kupując "porządną" apke (system nadawczo-odbiorczy), masz pewność niezawodności.
Maxxi Ty bawisz się też RC kołowym. Ilu Twoich znajomych ma chińskie apki do aut, a ilu Spectrumy i Futaby? ;)

BTW2 - Nie każdy modelarz szuka wszędzie oszczędności i "tnie koszty" gdzie popadnie - choćby na odbiornikach - taka prawda w cenie jednego odbiornika np Futaby masz 5-7 odbiorników T9X...

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 07:35 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3575
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Google Chrome Mobile 56.0.292 Google Chrome Mobile 56.0.292
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: ze mnie :P
BTW3 - ElMod ma czy nie ma funkcje odcięcia, ale mieć powinien jak napisał Mariusz :friends i na 99% (bo pewny na 100% będe jak przetestuje i zadziała :) ) będzie miał :ok
Dobrze, że jest jakiś support w postaci Thomasa :)

BTW4 - poszło też zapytanie o stabilizację, ale jeszcze nie mam odpowiedzi - ale o tym w osobnym temacie będzie ;)

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL