Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 16 paź 2021, o 22:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2018, o 13:54 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 355
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 38 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
Witam serdecznie

Trafiłem tutaj dzięki zaproszeniu Adixa ( adikx5 ) po tym jak kupiłem od niego plastikowe gąsienice od Leoparda.

Kilkanaście dni temu na OLX kupiłem dla synka z okazji zakończenia roku szkolnego zabawkę – czołg M1A1 Abrams w skali 1:16 firmy Hobby Engine. Czołg był w idealnym stanie ( poza słabą baterią o czym wiedziałem ). Cena bardzo atrakcyjna. Krótkie testy na dworze ujawniły jedną poważną wadę… Czołg ma b.mały zasięg. Kiedy bateria jest naładowana do poziomu 8,9V uzyskać można max 5m. Po kilku minutach 1-2m to standard ( synek musi za nim chodzić ). Czołg podryguje ( przerywana praca napędu), sam skręca i zatrzymuje się. Tak samo reaguje obok metalowych słupków ogrodzenia czy na urzadzen na placu zabaw.
Ponieważ naprawiam samodzielnie większość tego co synek zmajstruje, rozebrałem zabawkę aby wykluczyć oczywiste rzeczy jak wyrwana lub ułamana antena, czy wypięte wtyczki. Wszystko było ok. Antena ma przejście. Jednak zastanowił mnie fakt że naklejki na płytkach się różnią a po dokładnych oględzinach tak samo kwarce są inne niż podaje producent. I tak:

Czołg:
- obudowa – podwozie - 27,095 MHz
- płyta Głowna czołgu - 27,095 MHz ( naklejka na układzie scal )
- płytka odbiornika - 26,640 MHz
- kwarc odbiornika - 26,640 MHz

Pilot:
- obudowa pilota - 27,095 MHz
- płytka główna pilota - 29,995 MHz ( naklejka na płycie )
- kwarc nadajnika - 27,095 MHz

Niestety nie mogę dodać teraz zdjęć, ale myślę ze opis wystarczy...

Jak myślicie? Czy to winny jest któryś z kwarców i wystarczy go wymienić czy cała elektronika do koszą? Na elektronice się znam b.mało ale potrafię polutować proste układy. Planuje kupno jednego – 2 kwarców – pary i podmienić je zamiast tego bałaganu. Ale może macie inne sugestie?

Zaznaczam że to niskobudżetowa zabawka dla synka i taką ma pozostać. Nie zamierzam do niego kupować aparatury za kilkaset złotych – chyba że ktoś z was ma niepotrzebną aparaturę z HL ( przez ten tydzień sporo się naczytałem w temacie modeli HL, Tamya itp. :) ) w wersji v3 lub v4 za rozsądną cenę…
Jeśli coś tutaj będę jeszcze modyfikował to dopiero wtedy kiedy da się sterować zabawką na min 10-15m. To max czego oczekuję po tej zabawce.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 14:05 
Offline
porucznik

Wiek: 67

Dołączył(a): 7 lut 2014, o 00:41
Posty: 1691
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 42 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy
Google Chrome 66.0.335 Google Chrome 66.0.335
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 720 1280 x 720
Model: Poduszkowiec RC,
Śmigłowiec RC,
Śmigłowiec RC z napędem bezpośrednim,
Czołg T34/85 RC,
Czołg 7 TP,
PzInż 130.
Panzer II B.
Kubelwagen.
Autotransporter, TKS, 7 TP-2 wieże w budowie.
Co do kwarców to już nad tym nie panuję.
Może inni forumowicze pomogą.
Natomiast 27 Mhz to wielka pomyłka.
Łapie wszystkie zanieczyszczenia. Zmień jednak elektronikę.
Chociażby 40 Mhz. Lepiej 2,4 Ghz.
Na pewno gdzieś można tanio kupić

_________________
Bernard



Za ten post autor Bernard otrzymał podziękowanie od ABRAMSKY(8 lip 2018, o 15:01)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 14:15 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 355
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 38 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
Witaj
Wiem ze te 27MHz to na dzisiejsze standardy straszna lipa, ale wolałbym nie ładować w ta zabawkę setek PLN/EUR. Wiem na pewno ze oryginalna 2,4GHz z HL nadawałaby się. Nie chce jednak podwajać/potrajać wartości tej zabawki w taki sposób...
Co do 40 MHz syn ma b.szybkie autko Duster, które śmiga po całej okolicznej budowie ( 40x40m )

Jednak nie wiem:
1. Czy można od tak przełożyć 1:1 odbiornik i nadajnik z 27MHz na 40MHz?
2. Czy mogę dołożyć mocniejsza baterie ( nie ryzykując sfajczenia płyty głównej w czołgu ) zamiast oryginalnej 7,2V ( czołg jeździ b. wolno na 7,2V - naładowana ma 8,9V ) ?

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/


Ostatnio edytowano 22 cze 2019, o 11:06 przez ABRAMSKY, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 14:56 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3572
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Firefox 61.0 64 bits Firefox 61.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: ze mnie :P
Witaj :)
Chyba już na "ty" przejdziemy - skoro na jednym wózk... znaczy gąskach jedziemy :friends :he

Mam nadzieję, że gąsienice dotarły i jesteś zadowolony?

Zdjęcia wrzucasz przez to "okienko" - pod edytorem tekstu:
Załącznik:
zdjecia.jpg
zdjecia.jpg [ 32.17 KiB | Przeglądane 2080 razy ]



Ad.1 - możesz, ale jak to napisałeś zmienić odbiornik i nadajnik - same kwarce nie zadziałają niestety :(
Ad.2 - raczej tak, np aku LiPo 2S - modele HL tak śmigają

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA



Za ten post autor adikx5 otrzymał podziękowanie od ABRAMSKY(8 lip 2018, o 15:00)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 18:46 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 38

Dołączył(a): 4 lut 2018, o 22:42
Posty: 83
Lokalizacja: warszawaw
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Google Chrome 67.0.339 Google Chrome 67.0.339
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Model: TIGER I, ORP-ZAWISTAK, ORP-ŁUŃ, Abrams M1A2, Challenger II
JA Taki czołg mam tej samej firmy.
zasięg jaki ma to 15-18 m, a potem skacze.

Pozbądź się tego czołgu, bo zniechęcisz dzieciak do "czołgania".
Przekładnie padły po tygodniu (fakt - jeździł non stop bo miał 2 batki LIPO 2S 3500 mAh, 7,4V naładowane do 8,4V), gąsienice spadają (na parkiecie nie spadają) , osie i piasty kół jezdnych i napędowych wytarły się tak że koła jezdne odpadały masowo... lipa i szajs.



Za ten post autor Zawistak otrzymał podziękowanie od ABRAMSKY(8 lip 2018, o 20:08)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 19:12 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 38

Dołączył(a): 4 lut 2018, o 22:42
Posty: 83
Lokalizacja: warszawaw
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Google Chrome 67.0.339 Google Chrome 67.0.339
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Model: TIGER I, ORP-ZAWISTAK, ORP-ŁUŃ, Abrams M1A2, Challenger II
ABRAMSKY napisał(a):
Witaj
Wiem ze te 27MHz to na dzisiejsze standardy straszna lipa, ale wolałbym nie ładować w ta zabawkę setek PLN/EUR. Wiem na pewno ze oryginalna 2,4GHz z HL nadawałaby się. Nie chce jednak podwajać/potrajać wartości tej zabawki w taki sposób...
Co do 40 GHz syn ma b.szybkie autko Duster, które śmiga po całej okolicznej budowie ( 40x40m )

Jednak nie wiem:
1. Czy można od tak przełożyć 1:1 odbiornik i nadajnik z 27MHz na 40MHz?
2. Czy mogę dołożyć mocniejsza baterie ( nie ryzykując sfajczenia płyty głównej w czołgu ) zamiast oryginalnej 7,2V ( czołg jeździ b. wolno na 7,2V - naładowana ma 8,9V ) ?



Ad.2 Co do bateryjki to oryginalna - zielony pakiet bodaj że pięciu ogniw ma mega słaby wydatek prądowy.



Za ten post autor Zawistak otrzymał podziękowanie od ABRAMSKY(8 lip 2018, o 20:08)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 19:14 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 355
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 38 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
adikx5
No jasne ze na "ty" :)
Gąski są całkiem OK jak na taka zabawkę i potrzeby. Jak znajdę czas i najdzie mnie ochota, a przede wszystkim czołg zacznie jeździć na sensowna odległość, zabiorę się za ich założenie. To będzie wymagało trochę pracy i wymiany kol napędowych, ale jest do zrobienia. Założę o tym może nowy watek z postępem prac.
Hmmm.
ad 1. Idealnie gdybym gdzieś dorwał sprawny używany i zdemontowany set odbiornika i nadajnika 2.4GHz z HL lub Tamiya... Kupno nowego do tej zabawki kompletnie nie ma sensu.
ad.2. Co do mocniejszej baterii miałem na myśli NiMh 8,4 V lub 9,6 V. A najlepiej LiPo 11,1 V. Oczywiście o jakiejś sensownej pojemności. Boje się tylko ze elektronika nie przeżyje wyższego woltażu...

P.s. Wiem jak doda fotki na forum... :) Tylko moje robinie komórka były za duże jak na wymogi forum. Dodam może później kiedy znajdę czas na ich kompresje...

Dzięki!!!

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 19:33 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 355
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 38 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
Zawistak napisał(a):
JA Taki czołg mam tej samej firmy.
zasięg jaki ma to 15-18 m, a potem skacze.

Pozbądź się tego czołgu, bo zniechęcisz dzieciak do "czołgania".
Przekładnie padły po tygodniu (fakt - jeździł non stop bo miał 2 batki LIPO 2S 3500 mAh, 7,4V naładowane do 8,4V), gąsienice spadają (na parkiecie nie spadają) , osie i piasty kół jezdnych i napędowych wytarły się tak że koła jezdne odpadały masowo... lipa i szajs.


Dzięki Zawistak
Czołg jest obsługiwany po każdym wyjściu z synkiem w teren. Na szczęście on jeździ głownie po chodnikach i trawnikach. Choć ostatnio wjechał w spory piach na placu zabaw. Do tej pory ( 2 tygodnie ) 1x smarowałem kola "napinające" i poprawiałem Chińczyka w kwestii ich mocowania. Smarowałem także tylna os i tuleje ustalająca os w tyle kadłuba/wanny. Jak na razie przekładnia ma się dobrze.
Gąsienice gumowe na razie daja rade, choć tak jak pisali anglojęzyczni user-zy gaski lubią spadać. Planuje założyć plastikowe gąski z Leo HL - po modyfikacjach kol napędowych i jezdnych. Ale to na osobny watek...

Bateria z zestawu to kompletna pomyłka. Ale jak dla mnie nawet ok, bo w końcu nie musze biegać za synkiem i jego wozem vide Duster ( 40 MHz - 20km/h... ) którego dostał na gwiazdkę od chrzestnego :he

W tym wątku proszę was tylko o pomoc z uporaniem się w miarę tani i prosty sposób z aparatura... W grę wchodzi:
1. Naprawa tego co jest ( mam znajomego b.dobrego elektronika z czasów liceum )
2. Zakup używanej i wymiana na sprawna aparatury 27MHz lub 40MHz - najlepiej z HL ( choć dźwięk diesla w Abramsie... :nea )
3. Zakup używanej aparatury 2,4GHz z HL w sensownych "piniondzach" :he

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 19:39 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 12 lut 2016, o 00:45
Posty: 100
Lokalizacja: irl
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Google Chrome 67.0.339 Google Chrome 67.0.339
Mac OS X Mac OS X
Screen Resolution: 1440 x 900 1440 x 900
Model: LeoŚ
witam - ja mam taki zestaw radio + płytka - gdzieś pod dachem dla samej radości Twojego Bąbla wejdę i znajde (i wyśle ):)



Za ten post autor CALVIN77 otrzymał podziękowanie od ABRAMSKY(8 lip 2018, o 20:07)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lip 2018, o 19:48 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 46

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 355
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 38 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Mozilla Mozilla
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
Wow!
Byłoby super! Obiecałem mu ze "tata naprawi" :)
A jaka wersja aparatury dysponujesz? I za ile? Podaj na pw może detale ;)

P.s. Przepraszam wszystkich za brak niektórych znaków diakrytycznych, ale mój windows sam decyduje które są mi potrzebne... :he

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL