Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
oscarus
Metzeger
Metzeger
ysft503
ysft503






Teraz jest 21 wrz 2019, o 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lip 2019, o 17:29 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 116
Lokalizacja: Lissa
Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firefox 52.0 Firefox 52.0
Windows Vista Windows Vista
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: Hobby Engine M1a2 1:16
Witajcie
Wpadłem przypadkiem na takie urządzenie:
https://www.ebay.pl/itm/Pulse-Signal-To ... 2096332998

Czy waszym zdaniem możliwe będzie za jego pomocą podłączenie serva do płytki sterującej HL? Chodzi mi tylko o napęd do recoil działa. Koszt konvertera to 20zł. Przesyłka gratis.

Według opisu zamienia on min. sygnał analogowy na PPM:

"Pulse Signal To Analog Voltage/PWM Converter
For Servo Test Signal Calibration


Description:

Test servos and esc
Analog voltage signal to PPM signals
PPM signal to Analog voltage signals
PPM signal to PWM signal

Application:

Calibration servo signal
Potentiometer or joystick control servo
RC control motor speed controller

Features:
Operating Voltage: 5VDC ±0.5V (Low jumper position)
7VDC to 15VDC (High jumper position)
Limit input Voltage: 4.5V(MIN) 5.5V(MAX) (Low jumper position)
6.0V(MIN) 15V(MAX) (High jumper position)
Limit output Current: 6.5g~7.5g
Current: < 10mA
Weight: 7g
Dimension: 31mm x 42mm x 12mm "


Załączniki:


_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2019, o 21:07 
Offline
major
Avatar użytkownika

Wiek: 32

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3018
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 20 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy
Google Chrome Mobile 75.0.377 Google Chrome Mobile 75.0.377
Android Android
Screen Resolution: 412 x 869 412 x 869
Model: ze mnie :P
Australijczycy mają płytkę MAKO do tego co chcesz zrobić, niestety jest sporo droższa. Jeśli masz pojęcie jak to podpiąć, to działaj :ok

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2019, o 23:17 
Offline
st. chorąży sztabowy
Avatar użytkownika

Wiek: 37

Dołączył(a): 6 sie 2015, o 14:01
Posty: 1143
Lokalizacja: Ciechanów
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy
Firefox 67.0 64 bits Firefox 67.0 64 bits
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1600 x 900 1600 x 900
Model: Panzer III Ausf M, M4A3E4 Sherman, Renault FT, Ferdynand
Za 20zł można spróbować ;) Asiatam z kolei sprzedaje taką płytkę:
https://www.asiatam.de/Elektronik/Steue ... aigen.html


Załączniki:

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lip 2019, o 19:16 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 116
Lokalizacja: Lissa
Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firefox 52.0 Firefox 52.0
Windows Vista Windows Vista
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: Hobby Engine M1a2 1:16
Dzięki Panowie
Widziałem oba rozwiązania. Jednak poszukując najtańszej z opcji nie brałem ich pod uwagę.
Przez chwilę zastanawiałem się nad dedykowanym rozwiązaniem https://heng-long-panzer.de/en/product-2909.html , ale za około 60-70zł z przesyłką mam 1 wyjście na serwo. A tutaj 2-3 kanały za 1/3 ceny. Wczoraj znalazłem jeszcze to rozwiązanie https://www.ebay.pl/itm/DC5-15V-3-Chann ... 2369188827 gdzie mogę za pomocą dodatkowych 3 potencjometrów dostroić pracę serv? To aż nadto biorąc pod uwagę że chcę spróbować zrobić tylko recoil. Pozostałe kanały jeszcze nie wiem do czego mógłbym wykorzystać i jaki sygnał miałby je napędzać?
Może wtedy odłączyłbym ten idiotyczny ruch kopułki dowódcy z M2 podczas podnoszenia działa? Tylko nie wiem czy podłączając wyjście napięciowe KM ( gdzie dioda mruga ) i zamieniając je na impuls, uzyskam prawidłową pracę serva. Ale tym się będę martwił kiedy ( i o ile ) kupię ten konverter.
Tak jak mówicie za 20zł można się pobawić. Pozostanie tylko dokupić jakieś servo.


Załączniki:



_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL