Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
RamboPL
RamboPL
oscarus
Metzeger
Metzeger
ysft503
ysft503






Teraz jest 21 wrz 2021, o 14:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2016, o 01:28 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 12 lut 2016, o 00:45
Posty: 100
Lokalizacja: irl
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Google Chrome 51.0.270 Google Chrome 51.0.270
Mac OS X Mac OS X
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: LeoŚ
Witam Wszystkich !!!!!



jako że należę do grupy nie kumatych modelarsko pozwolę sobie zadać pare lamerskich pytań- mam nadzieję że nie będę się dublował :


1
widzę że na forum jest kult elmoda , jest to widoczne i irytujące .Najfajniejsze jest to ,że połowa wypowiedzi to subiektywna ocena mam i fajne . Czytam ,czytam i nie mogę znaleść konkretnej odpowiedzi dlaczego !
Mowa jest o interfejsie , dzwieku.....Szanowni Modelarze (top off) instalują gadzety w kilka godzin , JA nie skromnie mówiąc Debilek w tej sferze potrzebuje co ala plug and play ......i co fora angielskie ibu 3 (za wysoko),
potem clark ten sony pilot (i jest tbs).......potem 2,, DZIWNYCH " ludzi (przepraszam za określenie )z Beier...........
dzwięk kosmiczny (wzmacniacz wbudowany )....działa z normalną płytką HL I modułowa konstrukcja systemu .Powiecie lego duplo a My lego technik ...... dzwięk proporcjonalny, obsługa servo ,dodatkowe części po rozsądnej cenie ....czy tylko w moim przekonaniu ma to sens


2.

interesuje mnie temat przekładni .Nie mogę znaleść kompromisu .Pierwsza sprawa :moc silników czy równomierne jej wykorzystanie przez skrzynie ....... silniki bezszczotkowe ,sprawa grzejących się przedładni ,smarowanie,trwałość- coś tu nie gra .....pytałem metalowców o nierdzewkę -do zrobienia ponoć przez zegarmistrzów :)
znalezłem na necie takie coś

http://www.dklmrc.com/[DKLM]_Propulsion_dynamics_steel_gearbox_for_116_RC_tanks/p2389473_15939049.aspx

na filmie wygląda że świetnie wykorzystuje moc ( na jakimś Clarku ;) i o to w tym chodzi -chyba ....ale ta cena
Mam ten sam problem w rowerze ,tu chodzi o redukcje masy ..... pewny Polaka zapodał temat -PRZEKŁADNIA PLANETARNA .... dałoby się zrobić ,efekt biegów ,równomierne rozłożenie mocy, TRWALOŚĆ


powiem ,, wiem że nic nie wiem :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 cze 2016, o 10:57 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 12 lut 2016, o 00:45
Posty: 100
Lokalizacja: irl
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Google Chrome 51.0.270 Google Chrome 51.0.270
Mac OS X Mac OS X
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: LeoŚ
wiedziałem że tendy droga czad
https://www.youtube.com/watch?v=4HPtIXlno3w


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 cze 2016, o 11:08 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 34

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 3561
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 245 razy
Google Chrome Mobile 51.0.270 Google Chrome Mobile 51.0.270
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: ze mnie :P
Tu nie chodzi o kult elmoda, tylko o jego wszecjstronność - kup clarka i jeździj, ale jak będziesz chciał zainstalować BLki to... musisz zmienić płytkę - w przypadku elmoda nie...
Druga sprawa, to to, że elmod chyba jako pierwszy pozwolił na obsługę zewnętrzych regli.
Trzecia rzecz to mnogość funkcji tej płytki - ja wolę wydać raz i w razie czego przekładam płytkę do innego modelu, wczytuje profil i śmigam ;)
Do tego elmod ma w najbliższym czasie wypuścić moduł współpracujący z obecną płytką, który pozwoli na bezprzewodowe połączenie płytki z kompem - czyli będziesz miał dostęp do wszystkich ustawień w czasie rzeczywistym.
Ja nie wyznaje kultu elmoda, tylko jak dla mnie nie ma obecnie bardziej spełniające moje wymagania płytki :ok
Co do przekładni to sam widzisz. Tylko kto taką wykona w 1:16 za "niewielkie pieniądze"?

_________________
NASZA FORUMOWA GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 cze 2016, o 16:40 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 12 lut 2016, o 00:45
Posty: 100
Lokalizacja: irl
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Google Chrome 51.0.270 Google Chrome 51.0.270
Mac OS X Mac OS X
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: LeoŚ
myśle że Kolega Van Hansen odleje blok , tryby zrobi kolejny magik - do roweru korba planetarna kosztuje 600 e;( tak że łatwo nie będzie .dziękuje za odzew pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 cze 2016, o 23:35 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 12 lut 2016, o 00:45
Posty: 100
Lokalizacja: irl
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Google Chrome 51.0.270 Google Chrome 51.0.270
Mac OS X Mac OS X
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: LeoŚ
w CZechach są robione takie przekładnie na 7,4 volt do samolotów :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2016, o 11:05 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome 51.0.270 Google Chrome 51.0.270
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Tamiya robi zestaw - przekładnię planetarną. Tylko full plastik.

https://www.pololu.com/product/70

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2016, o 13:44 
Offline
kapral

Wiek: 62

Dołączył(a): 3 wrz 2014, o 19:37
Posty: 108
Lokalizacja: Tychy
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firefox 47.0 Firefox 47.0
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: Snow Leopard
Duży wybór przekładni planetarnych mają wkrętarki jedno i dwubiegowe.
Wycinanie osobiste zębatek jest chyba bez sensu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2016, o 19:17 
Offline
generał brygady
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 18 maja 2013, o 14:25
Posty: 6341
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował : 218 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firefox 47.0 Firefox 47.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 1024 1280 x 1024
Model: Ukończony Firefly "Żądło"
W budowie PL-01 Concept
Te z wkrętarek są bardzo dobre do modeli :ok
Ale jak ktoś ma potrzeby wyższego rzędu to polecam Maxon-a, Apex-a, Wobit-a, jest jeszcze na rynku wielu innych profesjonalnych wytwórców przekładni planetarnych . Mogą być w różnych wykonaniach, oczywiście też miniaturowe a nawet kątowe :ok
Jak chcesz poszaleć to najfajniejsze są przekładnie harmoniczne lub falowe jak kto woli ;)

_________________
Per aspera ad astra !


http://www.ipmspolska.org.pl/



Za ten post autor UZI otrzymał podziękowanie od kevin(26 cze 2016, o 19:22)
Ocena:11.11%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2016, o 19:32 
Offline
kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 44

Dołączył(a): 12 lut 2016, o 00:45
Posty: 100
Lokalizacja: irl
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Google Chrome 51.0.270 Google Chrome 51.0.270
Mac OS X Mac OS X
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: LeoŚ
PANOWIE ,w czechach robią przekładnie do modeli ,(jeszcze nie doczytałem do czego ),tramiya też mam modele samochodów z takim rozwiązaniem (40 dolarów za stone ;) ).Układ jest wzdłużny -nie mam doświadczenia, po mojem elektronikę można dać do przodu ,łoże z przekładnią ślimakową i hula .Trza zobaczyć ino jak to wyglada w realu pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 cze 2016, o 20:26 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4250
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Google Chrome 51.0.270 Google Chrome 51.0.270
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1680 x 1050 1680 x 1050
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Leo Mój i Madeiry jeźdżą na przekładniach ślimakowych - jak dla mnie jedyna ich wada to brak luzu - czyli nie da się holować.
Takie rozwiązanie jest najprostsze - tylko dwa elementy i jednocześnie masz przełożenie i kąt 90stopni.

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL