Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1:16, 1:10, 1:6; Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
Master
Master






Teraz jest 25 cze 2024, o 01:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2022, o 22:09 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 64

Dołączył(a): 1 lip 2017, o 12:11
Posty: 3670
Lokalizacja: ruda slaska
Podziękował : 105 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy
Google Chrome 104.0.0. Google Chrome 104.0.0.
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: t-34/85
tiger I TIKI

Sd.Kfz. 141 PzKpfw III L
Sd.Kfz. 141 PzKpfw III G
SIG 33 B
Cromwell "HELA"
Sdkfz 166 Brumbar
Sdkfz 171 PzKpfw V Panther
m4a3 sherman 105mm "MARS"
Zawiązała się dyskusja na temat zasilania pilotów do "publicznych" czołgów .
Dzięki GMateuszowi wstawiam porównanie Baterii i aku o pojemności 1900mAh i 2450mAh
Ja do tej pory jestem (może to się zmieni) zwolennikiem baterii "przemysłowych" alkalicznych które kupuję po 0,75zł na http://www.hurt.com.pl


Załączniki:



_________________
nie mam czasu jadę czołgiem
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 08:58 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 395
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 44 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy
Google Chrome Mobile 90.0.443 Google Chrome Mobile 90.0.443
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
A możesz rozwinąć swoją myśl? Co sprawia że wolisz alkaliczne AA?
Ja od lat używam właśnie Enoloop'a. Czarne do aparatu cyfrowego, białe do zabawek syna, w tym w pilotach czołgów. Enoloop'a trzymają dłużej stabilne użytkowe napięcie, i pomimo jednostkowej ceny są tańsze w długim cyklu użytkowania.
A do tego kluczowa sprawa. 1 aku to od 300 - 1000 ładowań. Czyli nie wyrzucam moich pieniędzy ( oddaje ) do recyklingu 300 - 1000 alkalicznych AA. A mówię tylko o jednej baterii. A mam ich w sumie około 30szt...

Tak że poza ceną jednostkowa nie widzę żadnych zalet w alkalicznych bat... Jeśli ekologia Cie nie przekona - to przelicz 300 x 0,75zł... ;)

Pozdrawiam :)

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/
Zapraszam na mój gitarowy kanał YT https://www.youtube.com/@noisesfromtheabyss


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 11:15 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 64

Dołączył(a): 1 lip 2017, o 12:11
Posty: 3670
Lokalizacja: ruda slaska
Podziękował : 105 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy
Google Chrome Mobile 104.0.0. Google Chrome Mobile 104.0.0.
Android Android
Screen Resolution: 360 x 640 360 x 640
Model: t-34/85
tiger I TIKI

Sd.Kfz. 141 PzKpfw III L
Sd.Kfz. 141 PzKpfw III G
SIG 33 B
Cromwell "HELA"
Sdkfz 166 Brumbar
Sdkfz 171 PzKpfw V Panther
m4a3 sherman 105mm "MARS"
Dzięki za głos w dyskusji.

_________________
nie mam czasu jadę czołgiem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 12:53 
Offline
kapitan
Avatar użytkownika

Wiek: 64

Dołączył(a): 14 sie 2015, o 17:02
Posty: 2458
Lokalizacja: Ciechanów
Podziękował : 200 razy
Otrzymał podziękowań: 93 razy
Firefox 103.0 64 bits Firefox 103.0 64 bits
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Trzeba do nadajnika dobrać napięcie bo akusy mają 1,2V, a baterie 1,5V, nadajniki HL chodzą na 9V to trzeba założyć 7 akusów, na 6-ciu może HL nie działać. Dobrze też wyprowadzić gniazdo ładowania. ;)

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof Kaczorowski


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 16:31 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 395
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 44 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy
Google Chrome 104.0.51 Google Chrome 104.0.51
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
Rozumiem że pisze to Pan na podstawie własnych doświadczeń?
Bardzo to dziwne, bo od początku mojego "istnienia" na tym forum używamy z synem w jego zabawkach białych akumulatorów NiMh Eneloop 1900mAh... Najpierw w nadajniku HL v3.0, a potem już w obu HL TK 6.0 i 6.1 w Leopardzie i Abramsie. BEZ PROBLEMU działają ( nadajniki ) tygodniami ( młody mało jeździ ). A nieużywane po wielu miesiącach odpalają "od kopa". Piloty działają nawet przy wyładowanych akumulatorach ( 1,2V i niżej ). Zasięgi zazwyczaj 50m w otwartym terenie.
Muszę chyba wyjaśnić że w pełni naładowany akumulator NiMh nie ma nominalnego 1,2V, a okolice 1,45V... 6 akumulatorów podaje więc napięcie 8,7V - 7,2V i w tym zakresie nadajniki HL działają BEZ PROBLEMU... 1,2V to stan blisko rozładowania celi w NiMh...
Tak samo używam białych Eneloop w FlySky i6. W nadajniku siedzą 4 takie akumulatory i działa bez najmniejszego problemu... Dziwne...

P.s. Podzespoły elektroniczne pracują w pewnym zakresie napięć zasilania. Producenci MOSFETów, tranzystorów, OP-AMP'ów itd/itp podają w datasheet zakres bezpiecznych napięć zasilania i projektanci urządzeń elektr. się tego trzymając zazwyczaj projektują układ w okolicach połowy tego zakresu... To nie jest tak, że jak podamy o 0,5-1V niższe niż podane jest w instrukcji/na obudowie - to urządzenie przestaje działać. Jak podamy odrobinę za dużo - też w prawidłowo zaprojektowanym układzie nic się nie powinno stać. Po to się wstawia regulatory napięcia w takich układach, czy zabezpieczenie przed "odwrotną" polaryzacją aby pracowały stabilnie z lekko "niedopasowanym" napięciem, lub żeby ich "szlag nie trafił" przez błąd użytkownika ( zamiana polaryzacji ). Inaczej minimalny skok napięcia zasilania, czy PLUS podany na MASĘ paliłby nagminne większość elektroniki użytkowej... Jak jest w exclusywnej elektronice RC Tank typu CLARK czy EjMod - nie wiem - nie stać mnie.

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/
Zapraszam na mój gitarowy kanał YT https://www.youtube.com/@noisesfromtheabyss


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 16:35 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 37

Dołączył(a): 7 sty 2014, o 18:21
Posty: 4113
Lokalizacja: Piotrowice koło Zatora ;)
Podziękował : 30 razy
Otrzymał podziękowań: 305 razy
Google Chrome 104.0.0. Google Chrome 104.0.0.
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 3440 x 1440 3440 x 1440
Model: ze mnie :P
PrezesCKM napisał(a):
Trzeba do nadajnika dobrać napięcie bo akusy mają 1,2V, a baterie 1,5V, nadajniki HL chodzą na 9V to trzeba założyć 7 akusów, na 6-ciu może HL nie działać. Dobrze też wyprowadzić gniazdo ładowania. ;)

Prezes bzdury opowiada. Sam miałem i nadajniki HL i Taigen i wszystkie na akumulatorach chodziły bez problemu.

Ja jestem za eneloopami pro/ladda 2450 - zwróci się to po kilku użyciach, a pod obciążeniem to akumulatory pokażą swoją przewagę.
Plus za aspekt ekologiczny od Abramsky - dbajmy o tę planetę chopy, bo drugiej nie będzie...



Za ten post autor adikx5 otrzymał podziękowanie od ABRAMSKY(20 sie 2022, o 16:56)
Ocena:10%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 18:44 
Offline
kapitan
Avatar użytkownika

Wiek: 64

Dołączył(a): 14 sie 2015, o 17:02
Posty: 2458
Lokalizacja: Ciechanów
Podziękował : 200 razy
Otrzymał podziękowań: 93 razy
Firefox 103.0 64 bits Firefox 103.0 64 bits
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Ja się z wami zgadzam, i nie opowiadam bzdur, po prostu u siebie mam zasilanie 8,4V i też enelopy i jest super. Jak wystarczy 7,2 to bardzo dobrze, a tak jak kiedyś mówiłem może zamiast bzdur ładniej zabrzmi że jestem w błędzie. :)

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof Kaczorowski


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 18:55 
Offline
st. kapral
Avatar użytkownika

Wiek: 22

Dołączył(a): 7 cze 2021, o 22:51
Posty: 200
Lokalizacja: Jaworzno
Podziękował : 42 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome Mobile 104.0.0. Google Chrome Mobile 104.0.0.
Android Android
Screen Resolution: 412 x 846 412 x 846
Model: Stug III ausf. G
W budowie:
Sturer Emil
Cromwell
Prezesie - wykresy u góry polecam przeanalizować niebieski wykres odpowiada baterii alkalicznej - w tym przypadku z ikea, a czerwony dwóm podanym akumulatorom, wtedy sprawa napięć się wyjaśni :)


Ostatnio edytowano 21 sie 2022, o 10:08 przez GMateusz, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 19:48 
Offline
sierżant
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 7 lip 2018, o 22:24
Posty: 395
Lokalizacja: Leszno / Lissa
Podziękował : 44 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy
Google Chrome 104.0.51 Google Chrome 104.0.51
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: Hobby Engine M1a1/2 1:16, HL TK 6.1
Heng Long Leopard 2a6 1:16, TK 6.0
PrezesCKM napisał(a):
Ja się z wami zgadzam, i nie opowiadam bzdur, po prostu u siebie mam zasilanie 8,4V i też enelopy i jest super. Jak wystarczy 7,2 to bardzo dobrze, a tak jak kiedyś mówiłem może zamiast bzdur ładniej zabrzmi że jestem w błędzie. :)

Widzę że można powiedzieć A, po czym przekonywać że w rzeczywistości mówiło się o B.
7,2V to minimalne napięcie 6szt rozładowanych akumulatorów AA NiMh. Proszę czytać ze zrozumieniem. W pełni naładowany akumulator NiMh w rozmiarze AA ma około 1,45V... co daje przy 6 szt = 8,7V
Natomiast 1,2V to nominalne napięcie 1 ( jednego ) rozładowanego akumulatora. Czyli 6szt to = 7,2V i nota bene przy tym napięciu pilot nadal działa.
Czyli pilot działa bez problemu w tym zakresie napięć zasilania. A często nawet poniżej tej wartości ( sprawdzone osobiście ).

Najpierw z pełnym przekonaniem pisał Pan że:
PrezesCKM napisał(a):
Trzeba do nadajnika dobrać napięcie bo akusy mają 1,2V, a baterie 1,5V, nadajniki HL chodzą na 9V to trzeba założyć 7 akusów, na 6-ciu może HL nie działać. Dobrze też wyprowadzić gniazdo ładowania. ;)

Co można było odczytać ( jak widać nie tylko Ja ) jako pewnik - arbitralną radę doświadczonego użytkownika RC z wielkim bagażem doświadczeń...

Tymczasem 7 w pełni naładowanych akumulatorów NiMh to już 10,15V...i nie wiemy bez zajrzenia do "bebechów" pilota jaki jest rzeczywisty margines bezpiecznego napięcia zasilania dla tych nadajników ( nie mam schematu, a sprawdzać co faktycznie wlutowano w PCB mi się teraz nie chce ).

PrezesCKM napisał(a):
...u siebie mam zasilanie 8,4V i też enelopy i jest super. Jak wystarczy 7,2 to bardzo dobrze...

No właśnie. Mimo to proponuje Pan innym rozwiązanie z 7 akumulatorami AA dającymi w sumie 10,15V po pełnym naładowaniu, mając świadomość że mogą to czytać młodzi niedoświadczeni użytkownicy aparatury HL ( sądzę że jest wielu biernych czytelników na tym forum ) często mających braki wiedzy nawet z podstaw elektryki ( nie mówiąc o elektronice ) i poszukujących rady u bardziej doświadczonych forumowiczów... pomimo tego że sam używa Pan bezpiecznego dla nadajnika 8,4V ( domyślam się że z pakietu LiPo ) ...

Jakie gniazdo ładowania? Do NiMh? Po co? Akumulatorki AA NiMh wymienia się na "świeże" w kilkanaście sekund...
Do LiPo? Znacznie bezpieczniej wyjąć pakiet i ładować pod kontrolą w ładowarce.

Rozumiem że za każdym razem bierze Pan odpowiedzialność finansową za swoje słowa i bierze na siebie każdą "złotą radę" która może skończyć się poważnym uszkodzeniem?

Z całym szacunkiem - ale zanim coś komuś doradzam w kwestii coraz droższej, skomplikowanej i wrażliwej elektroniki - zawsze sprawdzam to na swoim sprzęcie, lub szukam potwierdzenia moich słów u bardziej doświadczonych osób które już napotkały podobny problem i go dobrze udokumentowały. A jak czegoś nie wiem/nie jestem pewny...

_________________
https://www.facebook.com/IMPACTZ0NE/
Zapraszam na mój gitarowy kanał YT https://www.youtube.com/@noisesfromtheabyss



Za ten post autor ABRAMSKY otrzymał podziękowanie od wito06(20 sie 2022, o 22:51)
Ocena:10%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2022, o 20:27 
Offline
st. chorąży sztabowy
Avatar użytkownika

Wiek: 33

Dołączył(a): 26 sty 2019, o 17:32
Posty: 1111
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował : 53 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy
Google Chrome Mobile 104.0.0. Google Chrome Mobile 104.0.0.
Android Android
Screen Resolution: 393 x 873 393 x 873
Model: 105mm King Tiger 1946 Tamiya
Centurion AVRE "Easy Posse" Tamiya
Abrams Tamiya
Again...


Załączniki:
icegif-671.gif
icegif-671.gif [ 53.31 KiB | Przeglądane 5097 razy ]

_________________
Tough kitty, cold kitty, big machine of doom. Deadly kitty, panzer kitty, Boom, boom boom...

Za ten post autor igi911 otrzymał podziękowanie od PrezesCKM(21 sie 2022, o 18:29)
Ocena:10%
 
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL