Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1:16, 1:10, 1:6; Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
dookola
dookola

Teraz jest 6 wrz 2026, o 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sie 2026, o 13:47 
rekrut

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Google Chrome 151.0.0. Google Chrome 151.0.0.
Windows NT 64 bits Windows NT 64 bits
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Model: KV-1, Merkava, Bredly
Kupiłem więc potrzebny mi czołg w sklepie. W pudełku widać wyraźnie, że to po prostu duża zabawka. Każdy modelarz zabiera więc tę zabawkę do domu i zaczyna proces jej ulepszania: czołg zostaje przemalowany, dodawane są poręcze, haki i wzierniki, plastikowe linki zastępowane są metalowymi. Do pancerza dodawane są pudełka, worki, torby, rolki plandeki i siatki maskujące.

Doświadczeni modelarze idą jeszcze dalej: symulują spawy, stemple fabryczne i blaszki na modelu, a także montują odrzut działa po wystrzale.

Od dawna się zastanawiam: skąd mam wiedzieć, kiedy mam już dość ulepszeń?
Mam około pięciu rozmontowanych modeli, bo zacząłem je ulepszać, a proces ten ciągnął się bardzo długo... Potem moja uwaga skupiła się na codziennych sprawach, rodzinie, pracy, a potem na rynku pojawiły się inne czołgi...

PostNapisane: 17 sie 2026, o 14:37 

Podziękował : 155 razy
Otrzymał podziękowań: 327 razy
Model: M4A3E4, M4A1(76)W, T-34/76, IS-2, Crusader, Stuart, Jagdtiger
5na5 napisał(a):
Kupiłem więc potrzebny mi czołg w sklepie. W pudełku widać wyraźnie, że to po prostu duża zabawka. Każdy modelarz zabiera więc tę zabawkę do domu i zaczyna proces jej ulepszania: czołg zostaje przemalowany, dodawane są poręcze, haki i wzierniki, plastikowe linki zastępowane są metalowymi. Do pancerza dodawane są pudełka, worki, torby, rolki plandeki i siatki maskujące.

Nie ma takiej granicy, można ulepszać w nieskończoność :P Ale przy modelach RC trzeba zachować umiar jeśli chodzi o detale - za delikatne urwą się albo odpadną podczas jazdy a nawet transportu.
Cytuj:
Doświadczeni modelarze idą jeszcze dalej: symulują spawy, stemple fabryczne i blaszki na modelu, a także montują odrzut działa po wystrzale.

Jako że właściwie 100% naszych występów z modelami jest publiczna to można ocenić że najważniejsze jest aby model realistycznie jeździł, strzelał i wydawała dźwięki. Dlatego dodajemy odrzut działa, dym i błysk z lufy itd. To robi największe wrażenie na widzach. A modele przeważnie ogląda się z kilku metrów. Z drugiej strony każdy z nas próbuje na miarę swoich możliwości dodać te spawy, fakturę odlewu itd. To robimy "dla siebie" a nie dla widzów.
Cytuj:
Od dawna się zastanawiam: skąd mam wiedzieć, kiedy mam już dość ulepszeń?
Mam około pięciu rozmontowanych modeli, bo zacząłem je ulepszać, a proces ten ciągnął się bardzo długo... Potem moja uwaga skupiła się na codziennych sprawach, rodzinie, pracy, a potem na rynku pojawiły się inne czołgi...

Mamy w klubie wiele "rozgrzebanych" modeli - niektóre od wielu lat ale sukcesywnie co roku jakiś kończymy.

PostNapisane: 17 sie 2026, o 18:22 
kapitan

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 85 razy
Firefox 153.0 64 bits Firefox 153.0 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Model: ##########
King Tiger-Taigen
Sturmtiger-Taigen
SDKFZ 251 - Torro
Tiger - Tamyia
Kubelwagen-Tamiya
Powiem na przykładzie jednego z moich modeli. Kupiony okazyjnie Tiger II Taigena za 1000zł finalnie wyniósł mnie 4000zł ;P Najwięcej pochłanie porządna elektronika, choć dziś i tak jest lepiej, bo nowe płytki Heng Longa nie są aż tak tragiczne jak 5 lat temu żeby trzeba było od razu pchać się w elmody

PostNapisane: 18 sie 2026, o 22:01 
rekrut

Zgadzam się, że perfekcja nie ma granic.))) Wziąłbym też pod uwagę, że nasze czołgi, podobnie jak prawdziwe, wymagają konserwacji, a czasem napraw.
Zbudowałem czołg i przymocowałem do jego pancerza mnóstwo różnych gratów. Ale nadszedł czas i zepsuła się skrzynia biegów. Wymagała naprawy. A jej demontaż bez rozmontowania czołgu jest bardzo trudny. Więc ten model leży na półce i się kurzy. Tymczasem próbuję znaleźć sposób na naprawę czołgu bez niszczenia wszystkich tych części.

Załączniki:

PostNapisane: 18 sie 2026, o 22:07 
rekrut

Turalyon napisał(a):
Powiem na przykładzie jednego z moich modeli. Kupiony okazyjnie Tiger II Taigena za 1000zł finalnie wyniósł mnie 4000zł ;P Najwięcej pochłanie porządna elektronika, choć dziś i tak jest lepiej, bo nowe płytki Heng Longa nie są aż tak tragiczne jak 5 lat temu żeby trzeba było od razu pchać się w elmody

O tak, lepiej nie wspominać o finansowej stronie naszego hobby i najlepiej nie wspominać o tym naszym ukochanym żonom.

PS. Mój znajomy radził: zanim kupisz kolejny model czołgu, kup żonie kolejną złotą bransoletkę. W ten sposób będzie się lepiej bawić.

PostNapisane: 18 sie 2026, o 22:15 

Podziękował : 155 razy
Otrzymał podziękowań: 327 razy
Firefox 153.0 64 bits Firefox 153.0 64 bits
Screen Resolution: 1536 x 864 1536 x 864
Model: M4A3E4, M4A1(76)W, T-34/76, IS-2, Crusader, Stuart, Jagdtiger
5na5 napisał(a):
Tymczasem próbuję znaleźć sposób na naprawę czołgu bez niszczenia wszystkich tych części.

Polecamy modyfikację w postaci likwidacji śrubek mocujących i zamiany ich na magnesy.

PostNapisane: 20 sie 2026, o 11:07 
rekrut

Kaczor napisał(a):
5na5 napisał(a):
Tymczasem próbuję znaleźć sposób na naprawę czołgu bez niszczenia wszystkich tych części.

Polecamy modyfikację w postaci likwidacji śrubek mocujących i zamiany ich na magnesy.

Wielkie dzięki za radę! Chyba tak zrobię.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]