Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia
Wszystkiego najlepszego
kubasa
kubasa






Teraz jest 29 wrz 2021, o 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2013, o 19:26 
Offline
plutonowy
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 27 sie 2012, o 13:04
Posty: 271
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: T-55 Merida, Leopard 2A5
Pomyślałem sobie, że można by założyć temat o rodzajach napędu naszych maszyn.

Kilka rozwiązań jest już znanych - przekładnie Modelcraft, produkcja Sławka itd (w wolnej chwili można temat o nie uzupełnić) ja jednak chciałem zapytać czy ktoś użytkował / użytkuje takie przekładnie:

- http://www.htmodel.sk/produkty/funkcne- ... 19663.html

- http://www.hobbyraw.com/item.jsp?id=267&cid=17

Są to chyba kolejne, udoskonalane wersje tej samej przekładni.

oraz

- http://www.afv-model.com/4711shop/produ ... cts_id=120

Nad tą ostatnią właśnie się zastanawiam czy nie zakupić do testów i przyszłościowo może Merkavy... Zastanawiam się nad nimi z właściwie dwóch powodów:

1. Żeby wykorzystać relatywnie tanią elektronikę raczej trzeba zastosować silniki szczotkowe (nie wiem czy szczotka uciągnie Sławkowego ślimaka :) ) i nie wiem czy uda mi się bezszczotkowymi reglami obejść regiel szczotkowy z mojej elektroniki.

2. Modelcrafty szczotkowe nie zawsze da się upchać ze ze względu na średnicę samej przekładni i konieczność jej lokalizacji "na osi" napędowej.

Czy miał ktoś kiedyś do czynienia z którąś z tych przekładni?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 19:37 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Szczotki uciągną bez problemu ślimaki, to tylko kwestia przełożeń ;)
Fajne te przekładnie, ta w słowackim sklepie i ta druga, cena przyzwoita i full metal ;)
Ta z AFV fajna, choć nieco duża, ale za to 2-biegowa, jeno nad ceną trzeba dwa razy pomyśleć, ale może warto spox

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 19:51 
Offline
plutonowy
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 27 sie 2012, o 13:04
Posty: 271
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: T-55 Merida, Leopard 2A5
No własnie myślę i myślę - najpierw sprawdzę czy obejdę regiel szczotkowy beszczotkami - jak to się uda to właściwie przekładnia nie będzie potrzebna :).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 19:54 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
A jak to masz teraz albo planujesz rozwiązać ? w sensie elektronikę napędową ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 20:03 
Offline
plutonowy
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 27 sie 2012, o 13:04
Posty: 271
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: T-55 Merida, Leopard 2A5
Teraz mam w Meridzie DMD Tamiyi czyli w skrócie wychodzą cztery kabelki, po dwa na jedną szczotkę. Z drugiej strony dwa kable do odbiornika - jeden do jazdy prosto, drugi do skrętu... i właściwie tyle. Obejść mogę właściwie tylko na apce czyli nie podpinać ani jazdy ani skrętu z DMD tylko podpiąć pod dwa kanały dwa regle i zmiksować je ze sobą (to jest do zrobienia). Problem pojawia się w momencie dźwięku... czyli odtwarzania dźwięku przy jeździe, skręcaniu, nawrotach itd.

Identyczna sytuacja w zamówionej elektronice tylko, że to akurat nie Tamiya. Generalnie większość (o ile nie wszystkie) elektronik czołgowych jest tak rozwiązana poza właśnie Elmodem. Ale tu pojawia się kwestia ogromnych kosztów żeby mieć całą kompletną elektronikę (z dźwiękiem, dymem, stabilizacją działa, itd itd).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 20:15 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Ja sobie wczoraj zamówiłem drugiego elmoda, i będę prawdopodbnie sprzedawał tego co mam, on ma taką zaletę, że wejścia ma z odbiornika 4 lub 6 kanałów (jazda, wieża, strzelanie itp.) a wyjścia ma na regle, dowolne, szczotkowe albo bezszczotkowe, więc można podpiąć cokolwiek ;)
Ma wyjście na dźwięk, battle system itp. ;)
Dałem za niego 95 eur ale oczywiście cena do negocjacji ;)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 20:47 
Offline
mł. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 45

Dołączył(a): 5 kwi 2012, o 18:12
Posty: 659
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Są też przekładnie MItosal

http://mitosal.com/Transmission_Unit.htm

Z tego co się kiedyś orientowałem można sobie wybrać przełożenie

ps Jedna używam w Panterze i mam o niej bardzo dobre zdanie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 20:50 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 49

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1920 x 1080 1920 x 1080
Kupiłem u niego gąsienice do Leo ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2013, o 21:36 
Offline
plutonowy
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 27 sie 2012, o 13:04
Posty: 271
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Google Chrome 25.0.136 Google Chrome 25.0.136
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Model: T-55 Merida, Leopard 2A5
Dzięki Paweł - będzie kolejny kandydat do rozmyślań :).

Sławek dzięki za propozycję i wiem, że Elmod to super rozwiązanie ale nie chcę w niego inwestować bo nie będzie mnie stać na całą resztę elektroniki z nim współpracującej...

Ja już dość dawno po długich przemyśleniach zaryzykowałem i zamówiłem to:



z tego sklepu:

http://www.35rctank.com/index.html

Jeszcze nie przyszło więc ciężko się wypowiadać ;) ale cena spoko i jest wszystko czego potrzebuję - razem i współpracujące ze sobą.

Jeżeli się nie sprawdzi - będę kombinował dalej :).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2013, o 00:23 
Offline
st. kapral

Wiek: 45

Dołączył(a): 23 sty 2013, o 21:42
Posty: 176
Lokalizacja: Lubsko
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Firefox 19.0 Firefox 19.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1252 x 704 1252 x 704
O! Też się zastanawiałem jakiś czas temu czy nie zbierać kasy na te produkt z 35rc... Ale wpadł mi nieplanowany wydatek zdrowotny i odłożyłem to na kiedyś.
Więc z chęcią usłyszę o nim kilka słów jak się sprawuje i może wrócę do tematu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL