Witaj Gościu, tutaj możesz się zarejestrować i uzyskać pełny dostęp na tej stronie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

RCTANK.PL forum modelarskie czołgi RC

Czołgi RC w skali 1/16 Tamiya, Heng Long i inne

Ogłoszenia





Teraz jest 15 cze 2021, o 01:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Autocad
PostNapisane: 6 kwi 2013, o 17:29 
Offline
st. kapral

Wiek: 44

Dołączył(a): 23 sty 2013, o 21:42
Posty: 176
Lokalizacja: Lubsko
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Firefox 20.0 Firefox 20.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Witam
Tak sobie zainstalowałem AutoCada(2012) I tak próbuję coś z tym zrobić. Ale jak wiadomo najtrudniejsze są początki, gdy jeszcze człowiek w programie się gubi.

Jak rozmieścić kilka elementów względem siebie?
Mam trzy koła w linii, dwa zewnętrzne są na swoich miejscach. Jak teraz to środkowe umieścić aby było symetrycznie do tych zewnętrznych (mam: o__o______o, a chcę mieć: o___o___o .)

Wiem że mogę zmierzyć odległość między zewnętrznymi i umieścić środkowe po obliczeniach. Ale na pewno można to zrobić automatyczne.
Tylko jak?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Autocad
PostNapisane: 6 kwi 2013, o 17:35 
Offline
rekrut
Avatar użytkownika

Wiek: 43

Dołączył(a): 27 mar 2013, o 18:29
Posty: 6
Lokalizacja: zewsząd
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Google Chrome 26.0.141 Google Chrome 26.0.141
Windows XP Windows XP
Screen Resolution: 1280 x 800 1280 x 800
Ja zacząłem od prostszego programu LibreCAD(darmowego zresztą). U mnie jest przy przyciąganiu kursora opcja - środek lub punkt centralny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Autocad
PostNapisane: 6 kwi 2013, o 17:50 
Offline
st. kapral

Wiek: 44

Dołączył(a): 23 sty 2013, o 21:42
Posty: 176
Lokalizacja: Lubsko
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Firefox 20.0 Firefox 20.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
No ja zainstalowałem sobie na razie triala (30 dni) Autocada i staram się ogarnąć :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Autocad
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 13:21 
Offline
podpułkownik
Avatar użytkownika

Wiek: 41

Dołączył(a): 30 lip 2012, o 09:16
Posty: 4235
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Firefox 19.0 Firefox 19.0
Windows 7 (Seven) Windows 7 (Seven)
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Model: Leopard 2A5
T-34
Tiger I
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?"
Ja ratowałem się przy rozmieszczaniu elementów liniami pomocniczymi, które kasowałem po "użyciu" (jak nie zapomniałem...). Jednak mam świadomość że to lamerski półśrodek :)

_________________
Fotki z Saumur - viewtopic.php?f=78&t=1565


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Autocad
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 15:37 
Offline
st. chorąży
Avatar użytkownika

Wiek: 48

Dołączył(a): 21 gru 2011, o 22:12
Posty: 1081
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Safari Mobile 6.0 Safari Mobile 6.0
iPad iPad
Screen Resolution: 768 x 1024 768 x 1024
Linie pomocnicze to standard, spokojnie, nie macie sie czego wstydzić :) ja używam Q-cad i tam są między innymi opcje do liń : początek, środek i koniec oraz najważniejsza, równoległe z podaniem odległości od bazowej, to załatwia 90% tematu :)

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Autocad
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 16:35 
Offline
st. kapral

Wiek: 44

Dołączył(a): 23 sty 2013, o 21:42
Posty: 176
Lokalizacja: Lubsko
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Firefox 20.0 Firefox 20.0
Windows 7 (Seven) 64 bits Windows 7 (Seven) 64 bits
Screen Resolution: 1366 x 768 1366 x 768
Ja też w innych programach tak stosuję - gdzie oczywiście nie ma opcji dedykowanej. A to linie a to okręgi...
Jak to mawia klasyk masz głowę i h... to kombinuj :D:D

Choć tu się dziwię, że nie ma jednak tak podstawowej opcji. Jak rozmieść, czy wyrównaj...

Na przykład w Corelu czy Ilustratorze jest taka opcja... ba nawet w zwykłym Flashu do robienia SWF'ów jest.

Wybieram elementy i program rozmieści je symetrycznych odstępach, między pierwszym i ostatnim z wygranych.
Więc bardzo się dziwiłem, że w programie do rysunku technicznego tego nie ma...
Pomocne na przykład, przy umieszczaniu otworów na śruby, lub na powtarzające się elementy...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL